ازجمله موضوعات مطرح شده در قرآن، خواب و خواب دیدن (رویا) است که تنها در سوره یوسف به سه نمونه رویای سرنوشتساز اشاره شده است. قرآن مجید درآیاتی از سوره زمر دقیقترین تفسیر را برای مسئله خواب بیان کرده میگوید: خواب یک نوع « قبض روح» و جدایی روح از جسم است اما نه جدایی کامل. در آیه۶٠ سوره انعام نیز حقیقت خواب اینگونه بیان میشود: «او (خداوند) کسی است که (روح) شما را در شب (به هنگام خواب) میگیرد و از آنچه در روز انجام دادهاید (از تمام کردار و گفتار شما) باخبر است پس شما را در روز (از خواب) برمیانگیزد. (این نظام خواب و بیداری تکرار میشود، شب میخوابید و روز شما را بیدار میکند و این وضع همچنان ادامه دارد) تا پایان زندگی شما فرامیرسد. سپس بازگشت شما به سوی خداوند است و شما را از آنچه انجام دادهاید آگاه میسازد.»
سفارش به خواندن دعا پس از خوابهای پریشان
پیامبر و امامان معصوم(ع) علاوه بر توصیههای بسیاری که درباره بهداشت خواب در روایات و احادیث داشتهاند به یکی از مشکلاتی که با عنوان خواب پریشان از آن یاد میشود نیز پرداختهاند بهطوریکه امام صادق(ع) فرمودند: هرگاه کسی خوابی پریشان و ناخوشایند دید و از خواب بیدار شد پهلو به پهلو شود و این آیه را بخواند: «إِنَّمَا النَّجْوَى مِنَ الشَّیْطَانِ لِیَحْزُنَ الَّذِینَ آمَنُوا وَلَیْسَ بِضَارِّهِمْ شَیْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُۆْمِنُونَ: چنان نجوایى صرفاً از القائات شیطان است تا کسانى را که ایمان آوردهاند دلتنگ گرداند ولى جز به فرمان خدا هیچ آسیبى به آنها نمیرساند و مومنان باید بر خدا اعتماد کنند».
ایشان پس از توصیه به قرائت این آیه شریفه، میفرمایند: در آن هنگام، بگویید «عاذت به ملائکه ا... المقربون و انبیائه المرسلون و عباده الصالحون و من شر ما رایت و من شر الشیطان الرجیم: به آنچه فرشتگان مقرب الهی و پیامبران مرسل شایسته خدا پناه بردهاند، پناه میبرم از شر خوابی که دیدهام و از شر شیطان رجیم».