به گزارش شهرآرا آنلاین
خبرنگار: الهام ظریفیان
بسیاری از آنها در همان منطقه زندگی میکردند و در غم و شادی مردم محله حضور داشتند. آنها هرروز فاصله خانه تا حجرههای درس را پیاده میرفتند و در راه، به سوالهای شرعی متعدد زنان و مردان محله پاسخ میدادند. ظهر که میشد، با عجله به سمت حرم به راه میافتادند و صدای نعلینهای شتابان آنها در کوچههای تنگ و باریک قدیمی میپیچید، جوری که از حرکت جمعیت عباپوش به سمت حرم میشد فهمید که نماز ظهر نزدیک است.
امروز چقدر از این تصویرها باقی مانده است؟ محلات اطراف حرم رضوی تخریب شدهاند و مدارس علمیه بسیاری نیز که در آن محلات با تربیت نیروهای طلاب، نبض فرهنگی منطقه و کل شهر را در دست داشتند، به خاطرهها پیوستهاند. بعضی از آنها در قوارههای خشک و سرد مدرن نوسازی شدهاند و بعضی به نقاط دورتری در شهر جابهجا شدهاند. اکنون در حالی که بیش از هر چیز دیگری، پاساژ و هتل در اطراف حرم سر برآورده است، سوال اینجاست که کمرنگ شدن مدارس علمیه اطراف حرم که در کنار هویتبخشی تاریخی، مکمل زیارت بودند و طلاب این مدارس ارتباط نزدیکی با فضای معنوی و زیارتی حرم مطهر و مردم داشتند، چه تاثیراتی میتواند در فرهنگ شهر داشته باشد؟
رابطه شهر با اندیشه شکلدهنده آن کمرنگ شده
ساسان نوروزی استاد دانشگاه و پژوهشگر میراث فرهنگی است. او درباره نقش موثر مدارس علمیه در هدایت جریانهای فکری و تولید اندیشه پویا در شهرها میگوید: در طول تاریخ، مدارس علمیه به عنوان بزرگترین و معتبرترین مراکز علمی در شهرهای بزرگ جهان اسلام، به فعالیت مشغول بوده، عالمان بزرگی را پرورش داده و جامعه بالاخص جامعه شیعی را در حوزههای علمی و مذهبی رهنمون بودهاند. در قرن حاضر نیز مدارس علمیه بهخوبی توانستهاند خود را روزآمد کرده و پاسخگوی نیازهای علمی عصر خود باشند.وی با تاکید بر اینکه بافت اطراف حرم مطهر رضوی با فرهنگ زیارت و مجاورت و در طول صدها سال شکل گرفته است، میگوید: رابطه شهر با اندیشه شکلدهنده آن امروز در حال کمرنگ شدن است.
تخریب مدارس علمیه با رویکرد توسعه و مدرنیزاسیون
از زمانی که پای توسعه و مدرنیزاسیون به اطراف حرم باز شد، بسیاری از مدارس علمیه نیز، مانند بقیه بافتها، از آثار سوء تخریبها در امان نماندند. این مدارس همیشه با خطر تهدید روبهرو بودهاند. در سال۱۳۱۰ مدرسه سعدیه (پایینپا) که در سال۱۰۸۶ قمری تاسیس شده بود و مدرسه فاضلخان به سبب احداث فلکه اول حرم و صحن جدید، تخریب شدند. در سال۱۳۵۴ مدرسه ملامحمد باقر (باقریه) که در زمان صفویه ساخته و در سال۱۳۴۶ بازسازی شده بود، مدرسه سیدمیرزا ملاتاج، (مستشاریه)، مدرسه بهزادیه که مربوط به دوره صفویه بود، مدرسه باغ رضوان و مدرسه ابدالخان، به دلیل ساخت فلکه دوم حرم، تخریب شدند. در سال۱۳۵۶ شمسی، مدرسه آیتا...العظمی میلانی به دلیل طرح توسعه حرم تخریب شد. در سال۱۳۷۷ مدرسه حجتیه اصفهانیها در طرح توسعه حرم تخریب شد. در سالهای اخیر نیز تعداد قابلتوجهی از مدارس علمیه پیرامون حرم تخریب شدهاند. بعضی از آنها مثل مدرسه سعادت، مدرسه موسوینژاد و مدرسه امام حسین(ع) در محل خود بازسازی شده و بعضی همچون مدرسه علمیه سلیمانیه جابهجا شده و از حرم مطهر رضوی فاصله گرفتهاند. مدارس جدیدی نیز مانند مدرسه علمیه مسجد جامع امام علی(ع) با فاصله از حرم مطهر ساخته شدهاند.
ساخت مدارس علمیه با تقلید از شهرسازی غربی
با وجود آنکه تعداد مدارس علمیه افزایش یافته است، به نظر میرسد دیدگاههای طراحان و برنامهریزان شهری در مسیر بهرهمندی از فرهنگ زلال مدارس علمیه قرار ندارد و ساختار و استخوانبندی پیرامون حرم مطهر رضوی دیگر از نور این مدارس روشن نمیشود. نوروزی در اینباره میگوید: این تغییرات حتی در معماری خود مدارس نیز کاملا مشهود است. با اینکه نشانههایی از معماری اصیل اسلامی در ظاهر این مدارس نقش بسته است، مفاهیم و در نتیجه روابط و سلسلهمراتب فضایی کاملا متحول شده است. در چنین شرایطی است که بنای تاریخی مدرسه نواب، مدرسه میرزاجعفر، مهدیه مرحوم عابدزاده و بسیاری از مدارس دیگر تخریب میشوند و برخی به ساختمانهای جدید جایگزین آن راضی میشوند و در چنین شرایطی است که فضای پیرامون حرم و مدارس علمیه آن تقلیدی از فرهنگ شهرسازی غربی میشود و مدارس علمیه شهر نیز با آن کنار میآیند.
کلاسهای درسی که در حرم برگزار میشد
خداوردی از طلاب قدیمی مدرسه موسوینژاد در کوچه چهارباغ است، مدرسهای که چندی پیش به طور کامل تخریب شد تا ساختمان جدیدی به جای آن ساخته شود. او از خاطرات زمان تحصیل خود و از روزهایی میگوید که بسیاری از کلاسهای درس و مباحثات در حرم مطهر برگزار میشد و این موضوع در ارتباط معنوی زائران با حضرت رضا(ع) بسیار تاثیرگذار بود. او میگوید: حوزه علمیه قم اتصال به حرم دارد و بخشی از درسها و مباحث داخل حرم حضرت معصومه(س) برگزار میشود، ولی در مشهد چنین چیزی را نداریم. این موضوع باعث شده است ارتباط چهرهبهچهره روحانیون با مردم کمتر شود. او همچنین با تاکید بر اینکه باید درب حوزههای علمیه به روی مردم باز شود، میافزاید: در مدرسه مرحوم موسوینژاد بعضی از مباحث و درسها عمومی بود. بسیاری از بازاریهای بازار فرش میآمدند و در درس اخلاق و احکام ایشان شرکت میکردند که به درد کاسبی و تجارتشان میخورد. الان در خیابان امام رضا(ع) چند مدرسه علمیه داریم. در میدان ۱۵خرداد، در خیابان طبرسی، در خیابان شیرازی، در پنجراه پایینخیابان و جاهای دیگر مدرسه علمیه داریم، ولی همه محصورند و مخصوص طلبهها هستند. ما در حرم مطهر دو مدرسه پریزاد و دودر را داشتیم که الان تعطیل شده و در دانشگاه علوم اسلامی رضوی تجمیع شدهاند. دانشگاه علوم اسلامی رضوی نیز به هر حال، نوعی دانشگاه است و چندان آن شکل سنتی حوزههای علمیه را ندارد و قطعا به معنویت حوزه علمیه نمیرسد.
تخریب مراکز فرهنگی اطراف حرم مطهر
وی با انتقاد از رویکرد مسئولان در سالهای گذشته، در تخریب مراکز فرهنگی اطراف حرم مطهر میگوید: وقتی دستور تخریب میآید، تمام منطقه باید تخریب شود. این رویکرد خوبی نبوده. خیلی از مدارس علمیه و حسینیهها مجبور شدند به مناطق دیگری کوچ کنند. فضای اطراف حرم بیشتر به بازار و هتل و فضایی برای تجارت تبدیل شده است و اگر مساجد یا حسینیههایی هم هستند، بیشتر به فکر کاسبیاند تا به فکر معنویت. بیشتر به فکر این هستند که حسینیه و مسجد را به زائران اجاره بدهند.
مدارسی که تخریب شدند و دیگر ساخته نشدند
وی ادامه میدهد: مدارسی هم که باقی ماندهاند مشکلات زیادی دارند. حسینیه آیتا... مجتهدی در کوچه شوکتالدوله مربوط به ۱۱۰سال پیش است. میبینیم بعضی از خیابانهای اطراف حرم که تخریب میشود، جلوی آنها بلوکه میگذارند و مانعی برای طلبههایی میشود که میخواهند رفتوآمد کنند. مطالبات مردمی برای حفظ مدارس علمیه وجود دارد، ولی باید مسئولان حوزه علمیه هم باید این دغدغه را داشته باشند و رویکرد مدیریت شهری هم تغییر کند. وی با بیان اینکه مدیریت حوزههای علمیه با همین مطالبات جلوی خیلی از تخریبها را گرفتهاند، میافزاید: بعضا مشکلاتی که ایجاد میشود از جانب شهرداری و بیتوجهی میراث فرهنگی است. بافت مدرسه موسوی نژاد مربوط به ۶۰-۵۰ سال پیش بود. آن را تخریب کردند که بهتر بسازند، ولی میتوانستند تقویتش کنند و در کنارش فاز جدیدی بسازند.
ضیایی، مدیر مدرسه موسوینژاد، نیز میگوید: با توجه به اینکه بازارهای گستردهای در بافت پیرامون حرم مطهر ساخته شدهاند، به همان تناسب، نیاز بود که مراکز فرهنگی گسترده و روزآمدی در آن مناطق شکل میگرفت، ولی متاسفانه این کار انجام نشد و بیشتر، هتل و آپارتمان و بازار ایجاد شد. خیلی از مساجد و مدارسی که از بین رفتهاند، عملا جایگزین نشدهاند. وعدهاش را دادهاند، ولی اتفاقی نیفتاده که درخور شان حرم امام رضا(ع) باشد.
..........................................
مهدی سیدی پژوهشگر و مشهد شناس در نقدی بر نابودی مدارس علمیه در طرحهای نوسازی مطرح کرد
مدارس علمیه مشهد و ۳ دوره تخریب
ظریفیان- مدارس علمیه مشهد حداقل سه مرحله از تخریبهای گسترده را به خود دیدهاند. اولین مرحله به زمان پهلوی اول در سال۱۳۱۰ و موقعی بازمیگردد که فلکه اول حرم مطهر رضوی ساخته شد. دومین مرحله در زمان استانداری ولیان در آستانه انقلاب در سال ۱۳۵۴ بود، اما سومین مرحله از تخریبها به همین چند سال پیش و موقع پیادهسازی طرح نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر برمیگردد. مدارس علمیهای که در این سه مرحله تخریب شدند بخشی از هویت تاریخی این شهر بودند که با پرورش شخصیتهای بزرگ و تاثیرگذار در دورههای مختلف تاریخی، نقش مهمی در شکلگیری تمدن اسلامی شیعی در جهان اسلام داشتند.
مدرسان حوزه علمیه، اولین استادان دانشگاهها
در همین زمینه، مهدی سیدی، پژوهشگر و مشهدشناس معروف، در گفتگو با خبرنگار شهرآرا، میگوید: در طول تاریخ، هرجا مرقد مطهری بوده، در کنارش حوزههای علمیه هم بودهاند و علمای بزرگی را تربیت کردهاند. زمانی که دانشگاه ساخته شد، اولین استادان آن همین علما بودند. مثلا دکتر محمد معین اولین کسی است که در ایران دکترای ادبیات داشت. چه کسی به او دکترا داد؟ قبل از او که دکتری نبود. کسانی مثل مرحوم فروزانفر که از همین مدرسهها آمده بودند به او دکترا دادند. مرحوم فروزانفر دکتر نبود، مثل ملکالشعرای بهار و مثل ادیب نیشابوری. اینها همان مدرسان حوزههای علمیه بودند که آدمهایی مثل دکتر شفیعی کدکنی را تربیت کردند که بهمراتب از دکترهای امروز باسوادتر بودند.
وی با بیان اینکه تصور عموم این است که حوزه علمیه بعد از انقلاب مشروطه و زمان پهلوی مدارس قدیم کلا جمع شد، عنوان میکند: حوزه علمیه در زمان پهلوی اول جمع شد، ولی در زمان پهلوی دوم، باز مدرسه علمیه ساخته شد. بعد از مشروطه، آموزش، مدارس نوین و دانشگاه آمد، ولی حوزه هم به حیات خود ادامه داد.
اولین مدرسهسازیها در مشهد
او درباره سابقه ساخت مدارس علمیه در مشهد میگوید: مشهد تا قبل از دوره تیموری در قرن نهم، یک شهر درجه۳ در خراسان و ایران بود. مرکز خراسان بزرگ تا آن موقع، شهر نیشابور بود و مدارس، حوزههای علمیه و فعالیتهای فرهنگی در نیشابور بود. بعد از اینکه مغولها در اول قرن هفتم، نیشابور را خراب کردند، جنبوجوشی در مشهد درگرفت، ولی مغولها شهر تابران توس را مرکز حکومت خراسان کردند و مشهد سرش بیکلاه ماند. تیمور و پسرش تیمور لنگ، در اواخر قرن هشتم، تابران توس را هم مانند نیشابور با خاک یکسان کردند. بنابراین، مشهد یک شهر بیرقیب در خراسان شد و جای نیشابور و توس را گرفت. از آن به بعد، در مشهد مسجد جامع گوهرشاد و دارالحکومه چهارباغ را ساختند و شروع کردند به مدرسهسازی.
وی ادامه میدهد: اولین مدرسههایی که ما خبر داریم، در زمان حکومت شاهرخ تیموری و توسط همسرش گوهرشاد ساخته شده است. سه مدرسه ساختند. یکی مدرسه پریزاد که چسبیده به مسجد گوهرشاد است. دیگری مدرسه دودر یا امیرسیدی است که روبهروی مدرسه پریزاد واقع شده. این دو مدرسه الان جزو رواقهای حرم شدهاند، ولی تا ۴۰-۳۰سال پیش، هنوز حوزه علمیه بود. یکی هم مدرسه بالاسر بود که ۵۰سال پیش، رویش را پوشاندند و به رواق دارالولایه تبدیلش کردند. این سه مدرسه مربوط به دوره تیموری در قرن نهم بودند.
تخریب مدارس علمیه در طرحهای توسعهای
سیدی با بیان اینکه پس از آن، مدتی مدرسهسازی تعطیل شد و باز زمان شاهعباس دوم صفوی، در قرن یازدهم، شروع به مدرسهسازی کردند، میگوید: قدیمیترین مدرسهای که در زمان صفویه ساخته شد مدرسه خیراتخان بود که توسط آقای خیراتخان هندی که به ایران آمده بود ساخته شد. این مدرسه در بست پایینخیابان، جنب مهمانسرای حضرت قرار دارد و الان جزو دانشگاه علوم اسلامی رضوی شده است.
وی به ساخت مدرسه میرزاجعفر و فاضلخان توسط دو برادر ایرانی و به سبک هندیها اشاره میکند و میگوید: مدرسه فاضلخان در بالاخیابان قرار داشت و موقعی که در زمان رضاشاه، دور حرم فلکه میکشیدند، خراب شد، ولی مدرسه میرزاجعفر که یک درِ ورودی از گوشه صحن عتیق داشت و یک در از سمت خیابان طبرسی، الان جزو دانشگاه علوم اسلامی رضوی است. وی با اشاره به ساخت مدرسه نواب پس از دو مدرسه خیراتخان و فاضلخان در بالاخیابان، میگوید: وقتی که در زمان پهلوی اول، حرم را توسعه میدادند، این مدرسه به طرح خرابی خورد و کمی آن را عقب بردند. در فاصله مدرسه نواب تا حرم هم دو مدرسه بود. یکی مدرسه بهزادیه و دیگری مدرسه سمیعیه یا باقریه که اینها هم تا ۴۰-۳۰سال پیش دایر بودند و در گسترش حرم در آستانه انقلاب تخریب شدند.
عباسقلیخان تنها مدرسه قدیمیای که هنوز دایر است
این مشهدپژوه ادامه میدهد: یک مدرسه هم به نام پایینپا داشتیم که در قسمت شرقی مسجد گوهرشاد بود و در زمان پهلوی اول، موقعی که میخواستند صحن پهلوی را که الان شده صحن امام خمینی(ره) بسازند، خرابش کردند.
سیدی اضافه میکند: یک مدرسه هم از دوره صفوی به نام مدرسه عباسقلیخان داریم که خوشبختانه باقی مانده است و الان در پایینخیابان قرار دارد. موقعی که میخواستند آنجا را توسعه بدهند، سردر مدرسه را با جرثقیل عقب بردند. مدرسه عباسقلیخان تنها مدرسهای است که از قدیم باقی مانده است و هنوز هم حوزه علمیه است. یک مدرسه روبهروی عباسقلیخان قرار داشت به نام ابدالخان که به حرم نزدیکتر بود و آن هم در طرح توسعه حرم در آستانه انقلاب تخریب شد.
وی به مدرسه سلیمانخان به عنوان آخرین مدرسهای که از دوره قدیم روبهروی در مسجد شاه یا مسجد هفتادودوتن در بازار سرشور قرار داشت اشاره میکند و میگوید: وقتی در همین دوره اخیر میخواستند صحن جامع را توسعه بدهند، این مدرسه خراب شد و به جای آن، مدرسه دیگری همین نزدیکیها ساختند.
..........................................
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی:
تخریب مدارس علمیه قدیمی خسارتی بزرگ به حوزه علمیه مشهد است
ظریفیان- نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به اتفاقاتی که در بازسازی بافت اطراف حرم مطهر رضوی افتاد، انتظار میرفت تعداد مدارس علمیه در بافت پیرامونی افزایش پیدا کند و مدارس قدیمی با کارکرد مدرسه علمیه و با همان شکل سنتی و دیرینه حفظ میشدند.
حجتالاسلام نصرا... پژمانفر در گفتگو با خبرنگارشهرآرا، افزود: علاوهبر مدارس قدیمی، باید مدارس جدیدی را هم اضافه میکردیم. نهتنها مدارس جدیدی اضافه نشده است، بلکه بخشی از کار مدارس قدیمی را دانشگاه علوم اسلامی رضوی انجام میدهد. این در حالی است که ماموریت دانشگاه علوم اسلامی رضوی با ماموریت حوزه علمیه متفاوت است. به همین دلیل، نمیتواند جایگزین چیزی باشد که ما دنبالش هستیم.
جالی خالی مدارسی نظیر میرزاجعفر و مدرسه خیراتخان
نماینده مردم مشهد در مجلس با اشاره به اینکه پس از انقلاب، بسیاری از مدارس علمیه اطراف حرم مطهر رضوی به ساختمانهای دانشگاه علوم اسلامی رضوی منتقل شدهاند، عنوان کرد: دانشگاه رضوی ماموریتی به عنوان مرکز دینی بودن دارد و بخش قابلتوجهی از دانشپژوهان دانشگاه رضوی، از مجموعه طلاب مدارس علمیه قدیم بودهاند. حجتالاسلام پژمانفر تاکید کرد: اگرچه دانشگاه رضوی هم امروز ضرورت خودش را دارد، ساختار آن با ساختار حوزههای علمیه که شکل سنتی دارند متفاوت است. ما مدارسی مثل مدرسه میرزاجعفر و مدرسه خیراتخان را داشتیم که مدرسه علمیه بودند و جلسات درسهای اصلی حوزهها در این مدارس برگزار میشد. نبود این مدارس امروز خودش یک خسارت بزرگ است که به حوزه علمیه وارد شده است.وی با این توضیح که حرم مطهر رضوی مرکز ثقل شهر و نیز مرکز فعالیتهای فرهنگیای است که از لحاظ محتوایی، بر کل شهر و کشور تاثیر میگذارند، خاطرنشان کرد: مدارس علمیه نقش موثری در حمایت معنوی و اعتقادی از این پایگاه عظیم معنوی دارند. به همین دلیل هم هست که در تمام جهان تشیع، حوزههای علمیه در کنار حرمهای مطهر اهلبیت معصومین(ع) یا امامزادههای واجبالتعظیم شکل گرفتهاند. در خراسان هم با توجه به جایگاه ویژه و بیبدیل حضرت رضا(ع)، حوزه علمیه خراسان با قدمتی بیش از هزار سال، جایگاهی استثنایی دارد و در پشتیبانی محتوایی و فرهنگی شهر، نقش بسزایی داشته است.
حفظ مدارس علمیه باقیمانده نیازمند توجه متولیان است
حجتالاسلام پژمانفر با اشاره به ضرورت استقرار حوزههای علمیه در مجاورت حرم مطهر رضوی، عنوان کرد: وقتی مردم به این کانون معنوی مراجعه میکنند و رفتوآمد طلاب و دانشپژوهان حوزههای علمیه را میبینند، ناخودآگاه از این تاثیرات بهرهمند میشوند و در جریان فضاهای معنوی آن قرار میگیرند. این جریان مثل کانون حرارتی است که نهتنها از همه شهر، بلکه از همه کشور پشتیبانی معنوی میکند. وی در پاسخ به سوالی مبنیبر اینکه برای حفظ مدارس علمیه باقیمانده در بافت پیرامون مطهر رضوی چه باید کرد، گفت: لازمهاش این است که مدیریت حوزه علمیه و مدیریت آستان قدس رضوی بتوانند برای تحت پوشش قرار دادن این مدارس و ارائه یکسری خدمات به آنها، کارهای لازم را انجام دهند. به هر حال، ما نمیتوانیم به صورت تصادفی و اتفاقی، این کار را انجام بدهیم. دولت باید آوردهای در ارتباط با این موضوع داشته باشد و آستان قدس و حوزه علمیه نیز ورود پیدا کنند تا بتوانند این خلأ را که امروز در اطراف حرم بهشدت قابلمشاهده است پر کنند.
..........................................
مدارس علمیه مهمترین شاخصه شهرهای اسلامیاند
آسیب به مدارس علمیه با توسعه انفجاری هسته شهر
ظریفیان- «مدارس علمیه از مهمترین شاخصههای شهرهای اسلامی به شمار میروند که در پیوند با مساجد، بازار، میادین و زندگی اجتماعی شهر روح علم را در شهرها جاری میکردند.»
ساسان نوروزی، استاد دانشگاه و پژوهشگر میراث فرهنگی، با بیان این مطلب، در گفتگو با شهرآرا، اظهار داشت: تا چند قرن اولیه اسلام، مساجد محل تعلیم و تعلم بودند و رفتهرفته مدارس در کنار آنها شکل گرفتند و طالبان علم در این مدارس سکونت و تحصیل کردند. در کنار قبور ائمه(ع) نیز مدارسی تاسیس شدند تا جزئی جداییناپذیر از ساختار شهرهای اسلامی را تشکیل دهند.
وی افزود: با ورود امام رضا(ع) به خراسان، انقلاب عظیمی از نظر علمی، فرهنگی و اندیشههای شیعی در این منطقه پدید آمد. پس از شهادت امام رضا(ع) نیز گِرد بارگاه مطهر ایشان، همواره مجالس علمی و تدریس برپا بوده است. وجود مدارس علمیه متعدد و پررونق در دورههای صفاریان و طاهریان در متون تاریخی ثبت شده است. با این حال، با ساخت مسجد گوهرشاد و مدارس پریزاد، دودر، سید میرزاد و بالاسر در دوره تیموری، فصل جدیدی در مدارس علمیه شهر مشهد گشوده شد. نوروزی با اشاره به اینکه این جریان در دوره صفوی هم ادامه یافت، خاطرنشان کرد: مدارس علمیه عباسقلیخان، ملاتاج، ابدالخان، خیراتخان، میرزاجعفر، پایینپا، فاضلخان، باقریه، حاجحسن و نواب یادگارهای این دوران هستند. در دوره قاجار، بار دیگر، مدارس علمیه مشهد رونق خود را پس از رکود نسبی دورههای افشاریه و زندیه بازیافتند. مدارس سلیمانخان، مدرسه نو، حاجآقاجان و علینقیمیرزا در این دوره ساخته شدند.
مدرسه میرزاجعفر شده بود محل سنگتراشها
این پژوهشگر به توسعه غیرمتوازن و انفجاری اکثر شهرهای اسلامی در سده اخیر اشاره کرد و افزود: هسته مرکزی شهرهای اسلامی که مرکز تاریخی و محل انباشت تمدن اسلامی بودند بهشدت در محاصره مدرنیته قرار گرفتند. در این میان، مدارس علمیه نیز از این آسیب دور نبودند. چنانکه آیتا... شیخ حسنعلی مروارید حوزه علمیه مشهد در دوران پهلوی اول را چنین توصیف میکند: مدارس زیادی که شهر داشت، به جای اینکه جای اهل علم باشند، جای مامورین ثبت شده بودند، مخصوصا مدرسه میرزاجعفر جای سنگتراشها شده بود. مدرسه فاضلخان، میرزاجعفر، حاجحسن و در حقیقت، تمام مدارس، بر اثر فشار، تعطیل شده بودند.
نوروزی ادامه داد: در حقیقت، در طول قریب به ۲۰سال، تقریبا یک توقف علمی فاجعهآمیز در حوزه علمیه به وجود آوردند که هنوز پس از گذشت ۵۰-۴۰سال، خلأ آن محسوس است. حوزه علمیه مشهد در دوران پهلوی دوم، با تلاش خستگیناپذیر آیتا... حاج میرزا احمد کفایی، آیتا... سبزواری و آقا میرزا مهدی اصفهانی بازسازی شد و از سوی دیگر، با حضور سیدمحمدهادی میلانی که به درخواست علما و فضلا در مشهد سکنی گزیدند، جان دیگری گرفت. در این دوره، به بهانه توسعه شهری، مدارس حاجحسن، باقریه، ابدالخان، باغ رضوان، فاضلخان، مستشاریه، مدرسه نو و حاجآقاجان به کلی نابود شد و بقیه مدارس نیز وضعیت مناسبی نداشت.
وی گفت: پس از انقلاب اسلامی، دوره تازهای برای حوزههای علمیه مشهد رقم خورد. در این دوران، بیش از ۳۰مدرسه علمیه در مشهد ساخته شد. بسیاری از مدارس علمیه متروکه مرمت و بازسازی شد و تعداد طلاب نیز بهشدت افزایش یافت. در عین حال، با بازسازی بافتهای فرسوده، خطر تخریب و نابودی دوباره این مدارس را در بر گرفته است که لازمه آن پافشاری متولیان بر مرمت و حفاظت آنهاست.