حسینزاده- شهرآراآنلاین، ماه مهمانی خدا روزهای واپسینش را طی میکند و طبق وعدهای که داشتیم، این هفته نوبت به معرفی مساجد ناحیه3 منطقه رسیده است. با اینکه در این روزها همه مساجد منطقه فعالیتهای بسیار خوبی در اطعام روزهداران ، تهیه بستههای غذایی برای نیازمندان و انجام اعمال مذهبی دارند اما در این شماره از شهرآرامحله فقط فرصت انعکاس تاریخچه، برنامههای فرهنگی، مذهبی، ورزشی و مشکلات پنج مسجد از ناحیه3 را که کمتر به آنها پرداخته شده است، پیدا کردیم.
مسجد صاحبالزمان(عج)
محدوده: بین صیاد شیرازی 46 و 48
زیربنا:2هزار متر
پیشینه: زمین این مسجد در سال1350 کلنگ خورد و در سال52 ساختمان اولیه آن به اتمام رسید. بانی آن مرحوم شهید حاجرضا فولادکار است که همراه چهار نفر دیگر از اعضای خانوادهاش در انفجاری که سهسال پیش در مسیر کربلا اتفاق افتاد، شهید شدند. ساختمان اولیه این مسجد که سقفی شیروانی داشت در سال93 تخریب شد و از نو ساخته شد. در حال حاضر این مسجد در چهارطبقه و شامل زیرزمین، سالن مسجد و بالکن خانمهاست که از عید غدیر سال گذشته افتتاح شده است. در طبقات فوقانی کتابخانه، سالن مطالعه، مخزن کتاب، پایگاه بسیج و خانه عالم و خادم تعبیه شده است. بازسازی ساختمان مسجد توسط خیران انجام شده است که البته ورثه حاجی فولادکار نیز تأمین مقداری از آهنهای بهکار رفته در اسکلت ساختمان جدید را به عهده گرفتهاند. بخشی از هزینه لازم برای ساخت این مسجد توسط شهرداری و اوقاف تأمین شد که مبلغی حدود 400میلیون تومان بود. حدود یکمیلیارد و صدمیلیون تومان دیگر نیز توسط خیران تأمین شد.
فعالیتها: در این مسجد دعاهای مخصوص هر روز هفته در روز خاص خودش خوانده شده و سهوعده نماز اقامه میشود. در طول سال و ماه مبارک رمضان برنامه دوره قرآن برای آقایان و خانمها برپاست. آموزش روخوانی و روانخوانی و تجوید در ماه مبارک رمضان برای نوجوانان در این مسجد از برنامههای هر ساله این ماه است. تفسیر قرآن و احکام مربوط به بانوان و سخنرانی نیز در این مسجد برگزار میشود.
مشکلات: مهمترین مشکل این مسجد بودجه است که طبق تخمین کارشناسی که در نامهنگاری با آستان قدس رضوی به این مسجد آمد، حدود 500میلیون تومان دیگر برای تکمیل قسمتهای دیگر این مسجد نیاز است. در حال حاضر پایگاه بسیج مسجد و باشگاه ورزشی آن به دلیل در حال ساختبودن و کمبود بودجه تعطیل است.
مسجد امام علی(ع)
محدوده: فکوری11، شقایق 10
زیربنا:400متر
پیشینه: زمین این مسجد در ابتدا متعلق به بیتالمال بوده که در سال60 حاجی علیپور از شهروندان ساکن در همین حوالی متولی اولیه ساخت مسجد شده و با همکاری اهالی، مسجد را ساخته است. اما چند سال پیش بنای یک طبقه 200متری مسجد بهدلیل فرسودگی بیش از حد ساختمان تخریب شده است و آن را در دو طبقه میسازند. در حال حاضر مسجد به جز محل برگزاری نمازهای یومیه شامل بالکن مهدیه، بسیج و کانون فرهنگی است و در قسمت زیرزمین هم آشپزخانه دارد. همچنین به ششچشمه سرویس بهداشتی تجهیز شده است.
فعالیتها: کانون فرهنگی مسجد در برنامههای آموزشی و اردویی بسیار فعال است. بسیج خواهران و برادران هم برنامه کلاسهای آموزشی خاصی برای خواهران و برادران بهویژه در تابستان دارد. کلاسهای قرآن همیشه دایر است و در روزهای مختلف هفته دعاهای مربوط به همان روز برقرار است. در روزهای ماه مبارک رمضان دو روز سحری و 10روز افطاری تدارک دیده شده است. در این مسجد برنامه شناسایی نیازمندان هممحلهای و جمعآوری هدایا و نذرها نیز بهویژه در ماه مبارک برگزار میشود.
مشکلات: با وجود بذل محبت مردم و دست سخاوتمند آنها، مسجد هنوز نمای آجری دارد و سر در مناسبی ندارد. حدود 15میلیون تومان هزینه برآوردشده برای نمای مسجد است که امید است خیران برای تأمین آن یاری کنند. همچنین مبلغ 80میلیون تومان از سوی شهرداری منطقه برای ساختوسازهای داخلی مسجد در قسمت فعالیتهای فرهنگی قرار بود تخصیص یابد که از آن مبلغ فقط 30میلیون تومان وصول شده است.
مسجد 14معصوم(ع)
محدوده: صیاد شیرازی9، بعد از چهارراه اول
زیربنا:800متر
پیشینه: زمین مسجد در سال78 توسط مرحوم کبری علیزاده طقاوی وقف شد و همسرش مرحوم حاج حسین اسماعیلیقم ساخت مسجد را بهعهده گرفت. داستان ساخت مسجد هم در خوابی که حاج آقا دیده بود، تعبیر شد زیرا ابتدا قرار بود در این زمین مدرسه ساخته شود اما مرحوم حاج حسین مصمم به ساخت مسجد در این زمین شد و همه هزینههای ساخت را تقبل کرد. این مسجد در سه طبقه شامل یک زیرزمین که بسیج و خانه سرایداری و سرویس بهداشتی است و بخش نمازخانه آقایان و خانمهاست.
فعالیتها: پایگاه بسیج فعالیتهای فرهنگی متنوعی دارد. در همه مناسبتها و دو ماه محرم و صفر برنامه دارد. افطاری ساده مسجد هر سال در همه روزهای ماه مبارک رمضان به راه است و هر شب یک نمازگزار بانی اینکار خیر میشود. در این مسجد همه شبها کلاسهای قرآنی برای خانمها و آقایان دایر است. هر یک هفته، 10روز هم برنامه اردویی زیارت حرم دارند.
مشکلات: در بیشتر برنامههای مسجد نمازگزاران بانی خیر میشوند وگرنه مسجد هیچ درآمدی ندارد و گاه حتی برای پرداخت هزینههای جاری و حقوق روحانی در تنگناست.
مسجد امیرالمؤمنین(ع)
محدوده: وکیلآباد64، بنفشه9
زیربنا:2200متر
پیشینه: سال75 بود که ساخت بنای مسجد با کلنگزنی مرحوم آیتا...عبادی آغاز شد و به دلیل کمبود بودجه تا سال86 ساخت و تجهیز چهارطبقه آن ادامه پیدا کرد. زمین این مسجد در اصل متعلق به زمین شهری است که به تعاونی مسکن شهربانی سابق واگذار شده بود و کمکم توسط مردم ساخته شد. در ابتدا نماز را در سولهای ایرانیتی که در کنار اتاق سه در چهار ساخته شده بهعنوان مسجد بود برگزار میکردند و کمکم طبقات مسجد توسعه پیدا کرد و مورد استفاده نمازگزاران قرار گرفت. سه مغازه در این مسجد داریم که هزینههای جاری و خرجهای مسجد را تأمین میکند.
فعالیتها: باشگاه ورزشهای رزمی برای خانمها و آقایان در زیرزمین مسجد مستقر شده است. بهجز برنامههای عادی مسجد، بخشی از مسجد دارای کاربرد آموزشی و فرهنگی است. علاوهبر برنامههای متنوع فرهنگی و مذهبی در این مسجد، هر هفته امکان شرکت نمازگزاران در نماز جمعه طرقبه مهیاست. در طول هفته غیر از ماه مبارک رمضان که برنامههای خاص خود را دارد شنبهها و یکشنبه برنامه سخنرانی، دوشنبه قرآنخوانی و تجوید، سهشنبه توسل، چهارشنبه سخنرانی و قرآن و تفسیر، پنجشنبه دعای کمیل و جمعه زیارت آلیاسین را پس از نماز مغرب برگزار میکنند. یکی دیگر از برنامههای خاص این مسجد برنامه خواندن یک صفحه از قرآن هر شب است که پس از آن، سخنرانی کاملی از تفسیر همان آیات انجام میشود. قرار است بسیج خواهران تابستان امسال کلاسهای آموزشی متنوعی را برای بانوان و کودکان داشته باشد. از دیگر برنامههای این مسجد اهدای جایزه به قاریان و مؤذنهای فعال در مسجد است.
مشکلات: در حال حاضر مهمترین مشکل این مسجد، خرید فرش محرابی است که 100میلیون تومان اعتبار نیاز دارد و برای تأمین سیستم گرمایشی مسجد نیز 20میلیون تومان هزینه برآورد شده است و یاری خیران را میطلبد.
مسجد و حسینیه و مجتمع فرهنگی امام جعفر صادق(ع)
محدوده: مقابل لادن36
زیربنا:1500متر
پیشینه: 18سال پیش اهالی این سوی خیابان لادن زمینی گودبرداری شده را از زمین شهری تحویل گرفتند و شروع به ساخت آن کردند. اوایل نمازها در سولهای که در کنار این زمین و متعلق به شرکت آب و برق بود، اقامه میشد تا اینکه همین نمازگزاران که اغلب از کارمندان همان شرکت آب و برق هستند، توانستند آجر به آجر مسجد را روی هم بگذارند و آن را تجهیز کنند. در این میان آقای خرمدل و طرقی بسیار پیگیر تأمین هزینههای مورد نیاز مسجد بودند و زحمات زیادی کشیدند.
فعالیتها: ازجمله برنامههای این مسجد شنبهها آموزش نهجالبلاغه، دوشنبهها کلاس احکام و پنجشنبهها صحبت درباره امام زمان(عج) است که در کنار آن هر روز کلاس تفسیر قرآن نیز برگزار میشود. در این مسجد در کنار دعاهای خاص هر روز هفته، روحانی هر روز در اتاقش حضور دارد تا ضمن بیان مسائل شرعی، مشاوره دینی بدهد و مشکلات نمازگزاران را حل و فصل کند. در این مسجد کتابخانه، دارالقرآن، بسیج و کانون فرهنگی مختص نوجوانان نیز فعال است. یکی دیگر از برنامههای خاص مسجد اهدای جایزه به کودکان و نوجوانانی است که حداقل 10روز در نماز شرکت کرده و پای سخنرانی روحانی مسجد نشسته باشند که این طرح در جذب کودکان و نوجوانان بسیار موفق عمل کرده است.
مشکلات: تاکنون با کمک ادارات و خیران 600میلیون تومان بودجه جذب شده است اما هنوز هم برای تجهیز و تکمیل مسجد نیاز به جذب خیّر دارند.