به گزارش شهرآراآنلاین، کارخانجات لبنی گرانفروشی شیر خام بهوسیله دامداران را دلیل این افزایش قیمت اعلام میکنند اما دامداران با رد این مسئله ادعا میکنند طرح این موضوع فقط پوششی برای مشروعیت دادن به گرانیهاست.
افزایش ۶٧ درصدی قیمت شیر
بااینحال کارخانجات لبنی استان معتقدند با وجود تعیین نرخ مصوب، دامداران شیر را با قیمت بسیار بالاتر از نرخ تعیین شده به کارخانجات میفروشند و سازمانهای نظارتی برخورد مؤثری با آنها نمیکنند.
مدیرعامل شرکت تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی پاستوریزه خراسان در اینباره به شهرآرا میگوید: نرخ مصوب لبنیات پرمصرف در مرداد از سوی دولت تعیین شده است. حال آنکه از ٢ ماه پیش تاکنون قیمت شیر ۶٧ درصد افزایش داشته است. کارخانجات لبنی با توجه به اینکه ٩٠ درصد قیمت تمام شده محصولات آنها وابسته به قیمت شیر است یا باید ظرفیت تولید را پایین بیاورند یا کارخانه را تعطیل کنند. مهدی هدایتنیا تأکید میکند: به محض اینکه کارخانجات محصولی را کمی گرانتر کنند تعزیرات حکومتی با آنها برخورد میکند ولی متأسفانه با گرانفروشی دامداران برخوردی نمیشود. وی میافزاید: مشکل بزرگی که در شرایط کنونی، کارخانجات لبنی استان گرفتار آن شدهاند سوءاستفاده کردن برخی از دامداران از وضعیت اقتصادی کشور است. واردات و صادرات شیر خشک در کشور ممنوع شده است. پیش از این شیر خشک با قیمت ٢ دلار به کشور وارد میشد و با اختصاص ارز دولتی قیمت آن در بازار به ٨ هزار تومان میرسید. ولی اکنون قیمت این شیر خشک در بازار کیلویی ٢٠ تا ٣٠ هزار تومان است. در نتیجه دامداران ترغیب شدهاند که شیر را به شیرخشک تبدیل کنند. هدایتنیا توضیح میدهد: از هر ١٠ کیلو شیر یک کیلو شیر خشک تولید میشود. بخشی از شیر خشک تولیدی در بازار داخل به فروش میرسد و بخش زیادی از آن به دلیل ممنوع بودن صادرات شیر خشک، از طریق کردستان به کشورهای همسایه مانند عراق قاچاق میشود.
افزایش تقاضا برای شیر خشک
بااینحال دامداران استان نه تنها اعتقادی به گرانی شیر ندارند بلکه میگویند این خود کارخانجات لبنی هستند که باعث و بانی افزایش قیمت میشوند. مدیرعامل اتحادیه دامداران خراسان رضوی معتقد است قیمتی که دامداران شیر را به کارخانجات لبنی میفروشند اصلا گران نیست.
حسین سلیمی توضیح میدهد: شیر از سوی دامداران کیلویی ١۵٠٠ تا ٢٢٠٠ تومان به کارخانجات لبنی استان فروخته میشود. روزانه ٢٣٠٠ تن شیر در استان تولید میشود که درصد بالایی از آن توسط دامداران سنتی و با قیمت ١۵٠٠ تا ١۶٠٠ تومان تأمین میشود و درصد کمی از شیر تولیدی در استان که دارای کیفیت بالایی است با قیمت ٢٠٠٠ تومان و بالاتر فروخته میشود.
وی تأکید میکند: عرضه شیر کاهش نیافته است و عامل اصلی گرانی خود کارخانجات لبنی هستند که با صادر کردن شیر خشک و افزایش تقاضا موجب تحریک دامداران میشوند. طبیعی است که با افزایش تقاضا رقابت پیش میآید و قیمت افزایش مییابد.
سلیمی ادامه میدهد: دولت کف قیمت را تعیین میکند، به این دلیل که اگر قیمت شیر کاهش یافت، دولت خود با قیمت تعیین شده شیر را از دامداران بخرد؛ در حالی که کارخانجات لبنی تصور میکنند که ١۵٧٠ تومان قیمت سقف است. وی ادامه میدهد: با توجه به افزایش قیمت نهادههای دام، قیمت تمام شده شیر با ٢٠ درصد سود برای دامدار در حدود ٢٠٠٠ تومان است. کارخانجات لبنی ادعا میکنند که شیر کم شدهاست و به دنبال این هستند که بتوانند شیر خشک با ارز ۴٢٠٠ تومان وارد کنند، درحالیکه ما مخالف این کار هستیم.
معاون بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی هم در گفتوگو با شهرآرا درباره گرانی لبینات میگوید: با افزایش هزینه تولید شیر خام، تولیدکنندگان و توزیع کنندگان لبنیات درخواست افزایش قیمت این محصولات را ارائه دادند؛ ازاینرو ٢ ماه پیش ستاد تنظیم بازار کشور قیمت شیر، ماست و پنیر را ١٠ تا ١۵درصد افزایش داد. همچنین حداقل نرخ تحویل شیر خام با ٢/٣ درصد چربی توسط دامدار به کارخانجات نیز به ١۵٧٠ تومان افزایش یافت. از ٢ ماه پیش تاکنون هیچ نرخ مصوب جدیدی اعلام نشده است. علی باخرد با تأکید بر اینکه در خراسان رضوی با تنش قیمتی در لبنیات مواجه نبودهایم، ادامه میدهد: بعضی کارخانجات خارج استان در هفتههای اخیر، قیمت مصوب را رعایت نکردند که این مسئله توسط سازمانهای نظارتی در استانهای مربوط در حال پیگیری است.