شهرآرا آنلاین - ایمان فروزاننیا - صبح دیروز با خبر تلخ و تکاندهنده یک حادثه تروریستی آغاز شد. ٢مسجد در نیوزیلند مورد حمله تروریستی همزمان قرار گرفتند که طی آن ۴٩نفر کشته و ۴٨نفر دیگر زخمی شدند. چند فرد مسلح هنگام نماز جمعه به مسجد النور در مرکز کرایستچرچ و مسجد لینوود در نیوزیلند حمله کردند و نمازگزاران را به گلوله بستند. ۴١نفر از قربانیان در مسجد النور کشته شدند و ٨نفر هم در مسجد لینوود به ضرب گلوله جان دادند. پلیس نیوزیلند ۴مظنون را در این حادثه دستگیر کرد و با جستوجوهای بیشتر موفق به پیدا کردن یک خودرو بمبگذاری شده در فاصله ٣کیلومتری مسجد النور شد. این خبرها خیلی زود به داغترین سوژه رسانههای جهان تبدیل شد، مخصوصا که یکی از تروریستها فیلم کامل حمله به مسجد النور و به رگبار بستن مردم را به صورت زنده از طریق دوربینی که روی لباسش کار گذاشته بود در شبکههای اجتماعی پخش کرد.
بوی نژادپرستی و مهاجرستیزی
«برنتون تارانت» بیستوهشت ساله از استرالیا فیلمبرداری را از داخل ماشینی که مقابل مسجد پارک کرده است شروع میکند، بعد به داخل مسجد میرود و در کمال خونسردی افراد داخل مسجد را به گلوله میبندد. به گفته مسئولان نیوزیلند او یک تبعه استرالیایی با پدر و مادر بریتانیایی است که تفکرات تند و نژادپرستانه داشته و با برنامهریزی قبلی این حمله را انجام داده است. او در فیسبوک انگیزه خود از این حمله تروریستی را «مقابله با مهاجرت مسلمانان» اعلام کرده و در ویدئویی گفته است: «میخواستم به مهاجمان (مسلمانان مهاجر) بگویم که سرزمین ما هرگز سرزمین شما نخواهد شد. زمین ما متعلق به خود ماست. تا زمانی که یک سفیدپوست زنده باشد، هرگز نمیتوانید به سرزمینهای ما هجوم بیاورید و هرگز جایگزین مردم ما نخواهید شد.» در عکسهایی که از خشابهای اسلحه فرد مهاجم به مسجد النور در فضای مجازی بخش شده است نام چندین فرمانده اروپایی که در زمانهای گذشته با مسلمانان جنگیدهاند دیده میشود. شبکههای خبری جهان از جمله شبکه خبری اسکای نیوز با انتشار تصویری از عامل اصلی حمله به نمازگزاران مسجدهای شهر کرایست چرچ، او را مانند دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، معتقد به برتری کامل نژاد سفید توصیف کردند.نخستوزیر نیوزیلند در واکنش به این اتفاقات روز جمعه را «یکی از تاریکترین روزهای تاریخ این کشور» نامیده است و در یک نشست خبری احساسات ضد مهاجرتی را مقصر این اقدام دانست و گفت: بسیاری از مردمی که متأثر از چنین تیراندازیهایی هستند را مهاجران یا آوارگان تشکیل میدهند و آنها نیوزیلند را خانه خود انتخاب کردهاند و این خانه آنهاست. آنها از ما هستند. اما فردی که چنین حملاتی را انجام میدهد، از ما نیست.
واکنشهای میلیونی کاربران فضای مجازی
دیروز داغترین هشتگهای توییتر در دنیا مربوط به این حادثه بود. بیش از نیم میلیون توییت با هشتگ «Christchurch» (شهر محل حادثه) در فضای مجازی تولید شده بود. هشتگهای دیگری مثل اسلام هراسی و تروریسم هم جزو هشتگهای داغ دیروز در فضای مجازی بودند. مقامهای سیاسی کشورهای دنیا مثل ایران، مالزی، ترکیه، استرالیا و... همگی این حادثه تروریستی را محکوم کردند و خواستار برخورد با عاملان آن شدند. بسیاری از سلبریتیهای شناخته شده دنیا هم به این حادثه تروریستی واکنش نشان دادند، مثل آرنولد شوارتزنگر ستاره هالیوود که در توییترش نوشت: «قلبم با قربانیان، خانوادههایشان و مردم نیوزیلند است. این یک عمل وحشتناک تروریستی است اما بدانید که دنیا با شماست. من با شما هستم.» کاربران ایرانی هم پستهای زیادی درباره این حادثه منتشر کردند مثل کاربری که با انتشار تصویر فرد مهاجم به مسجد النور نوشت «تروریست زشت است، هر مدلی و اهل هر کجا باشد» کاربر دیگری هم نوشته بود «نکته جالب در کشتار نیوزیلند شباهت رفتار مهاجمان با رفتار نیروهای داعش در روزهای ابتدایی حملات گسترده شون بود. هر دو هدف یکسان و رفتار یکسان داشتن.» بخشی از واکنش کاربران هم مربوط به شتر سواری دولا دولا رسانههای غربی بود. خیلی از رسانهها مثل نیویورکتایمز و بیبیسی از عبارت «تیراندازی در مسجد نیوزیلند» برای توضیح این حادثه استفاده کرده بودند، اتفاقی که باعث شد کاربران اینطور بنویسند «چرا رسانههای غربی از عبارت «حمله تروریستی» برای وقایع نیوزیلند استفاده نمیکنند.» سفیر ایران در انگلیس هم در توییتی از بیبیسی انتقاد کرد و نوشت: «چاقوکشی در لندن «تروریستی» است اما قتل عام در نیوزیلند فقط «حمله» است!»