شهرآرا آنلاین - امیر پورکیانی| آموزشهای سفت و سخت مدرسه، مشقها و تکالیف شبانگاهی و نظام ارزشیابی نمرهای، کودکانی را از آموزش دلزده کرده است. با این حال آموزش به کودکان و نوجوانان برای تربیت شهروندانی مسئولیتپذیرتر برای آینده هر کشوری حیاتی است. راهکار در نگاه اول، تعدیل و حتی حذف سیستم سنتی آموزشی است، اما پیداکردن جایگزین برای آن چندان آسان نیست. در این روش دوم باید علاوهبر آموزشهای معمول، موضوعاتی اجتماعی و شهروندی نیز در اولویت قرار بگیرند. روشهای متنوعی که بسیاری از کشورهای دنیا سالهاست آن را پیگیری میکنند.
هندوستان
در احمدآبادِ هند کودکان برای حل مشکلات جهانی خود دست به کار میشوند و به نوعی وارد یک بازی میشوند. هدف از این کار لمس، تفکر، اقدام و به اشتراکگذاری مواردی است که بهعنوان یک بحران اجتماعی تلقی میشوند. برای مثال در یک مرکز آموزشی از کودکان کلاس پنجم خواسته میشود به مدت ٨ساعت مشغول بستهبندی عود باشند تا زندگی یک کودک کار را از نزدیک احساس کنند. (البته در شرایطی کنترلشده که موجب آزار کودک نشود) بعد از اینکه کودکان با این سختیها آشنا شدند از آنها خواسته میشود با نظرات بزرگترها، تجربیات خود را با مدیران محلی یا صاحبان کسبوکارها به اشتراک بگذارند تا با این پدیده مقابله شود. در واقع از آنها خواسته میشود نمایندگان تغییر اجتماعی شهر خود باشند.
دانمارک
دانمارک سرزمین شادترین مردمان جهان، توجه ویژهای به ایجاد حس یکدلی میان کودکان دارد. این در حالی است که یک تحقیق در دانشگاه میشیگان آمریکا نشان میدهد دانشجویان امروز، ۴٠درصد کمتر از دانشجویان دهه ١٩٨٠ و ١٩٩٠ نسبت به یکدیگر احساس یکدلی و همدردی میکنند. در دانمارک، زمانهای ویژهای را در نظر میگیرند تا کودکان دور هم جمع شوند و خود مشکلات را حل کنند. در این جلسهها کودکان دور هم جمع میشوند و بازی و تفریح میکنند، حتی بهطور گروهی آشپزی میکنند اما در این بین از مشکلات خودشان هم صحبت میکنند. برای مثال ممکن است کودکی به گروه بگوید که جمعی از همکلاسیهایش در مدرسه در برابر او قلدری میکنند یا با موضوعی موافق نیستند. بعد از این گروه وارد صحبت میشود و نظراتی برای حل مسئله مطرح میشود. همه اینها هم توسط خود کودکان انجام میشود. کارشناسان زبده آموزش کودک در دانمارک معتقدند چنین برنامههایی به تدریج از کودکان، شهروندانی خواهد ساخت که در حل مسائل اجتماعی و فرهنگی همواره پیشگام خواهند بود.
مصر
بازیهای رایانههای و فضای دیجیتال یکی از مهمترین بازوهای آموزش امور شهروندی به کودکان است. یکی از بنامترین این بازیها، «رؤیاهای زبالهای» در مصر است. قاهره محلهای فقیرنشین در حومه خود دارد به نام «زبالین» که تا چشم کار میکند از زباله پوشیده شده است. کودکان این محله هر روز به مناطق مختلف شهر سفر میکنند تا زباله جمع کنند. گفته میشود ٨٠درصد زباله قاهره توسط مردمان این منطقه جمعآوری میشود در بزرگترین شرکتهای جمعآوری زباله در غرب فقط ظرفیت جمعآوری ٢٠ تا ٢۵درصد زبالهها را دارند.