کد خبر : 96984
/ 07:40
توصیه‌های طب‌ سنتی برای تعدیل مزاج در نخستین فصل سال

طبعتان بهاری

بهار، بهترین و معتدل‌ترین فصل در‌میان فصول چهارگانه است، با مزاجی گرم و تر که گرما و رطوبت در آن برای حفظ سلامتی، چه در طبیعت و چه در بدن انسان، لازم و ملزوم یکدیگرند.

طبعتان بهاری

شهرآرا آنلاین - معصومه متین‌نژاد|  با همه طراوتی که این فصل در طبیعت ایجاد می‌کند، ارمغانش برای آدمی کسالت و رخوت است؛ بنابراین اگر این روزها قدری تنبل و خواب‌آلود هستید و به‌رغم خواب شبانه خوبی که داشته‌اید، بازهم چرت میان‌وعده می‌زنید، تعجب نکنید. 

واقعیت این است که در فصل زمستان به‌علت سرما، مواد زائد در بدن منجمد می‌شود و باقی می‌ماند و این گرمای هوا در بهار است که آن را کم‌کم ذوب می‌کند و به حرکت در‌می‌آورد. دقیقا به‌همین دلیل است که بیماری‌های قدیمی دوباره در فصل بهار برمی‌گردند و ما را اذیت می‌کنند. دراین‌‌بین اگر عضوی هم قدری ضعیف باشد، مواد زائد به آن قسمت حمله و در آن بخش تجمع پیدا می‌کنند و باعث آزار بیشتر می‌شوند.

لابد متوجه شده‌اید که در این فصل بیشتر از سایر فصول پوستتان جوش و دمل می‌زند. این اتفاق ناشی از تجمع همان مواد زائدی است که صحبتش را کردیم؛ به‌همین‌دلیل لازم است که حتما تدابیر ویژه‌ای برای این روزهایتان بیندیشید تا کمتر اذیت شوید. در ادامه با توصیه‌هایی که کارشناسان طب‌سنتی برای فصل بهار دارند، بیشتر آشنا می‌شویم. به‌طور‌حتم عمل به این توصیه‌ها کمک می‌کند طبعتان مانند طبیعت کاملا بهاری و باطراوت شود.

 

بخور و نخورهای غذایی

راه‌های مختلفی برای خروج مواد زائد و پاک‌سازی بدن وجود دارد که یکی از آن‌ها پرهیزهای غذایی است که برچند اصل کلی استوارند.

مصرف گوشت گوسفندی را کم و گوشت گاو و گوساله را قطع کنید.

از گوشت پرندگانی مانند کبک و بلدرچین بیشتر استفاده کنید.

از خوردن غذاهاى شور، ترش و غلیظ مانند کله‌پاچه، خامه و ماست ترش پرهیز کنید.

دور غذاهای کنسروی، مانده و آماده را خط بکشید و پرخوری هم نکنید.

غذاهای غلیظ و با طبیعت سرد مصرف کنید.

مصرف نوشیدنی‌های خنک مانند شربت انار و سکنجبین را بیشتر کنید.

مقدار غذای دریافتی‌تان را زیاد کنید ولی ارزش تغذیه‌ای آن را کاهش دهید.

 

مراقبت از حسایت های فصلی

گرده‌افشانی گیاهان در بهار باعث می‌شود سیستم ایمنی بدن، ماده‌ای شیمیایی به نام هیستامین ترشح کند که با واکنش‌های آلرژیک و علائم آزاردهنده همراه است. اگرچه به‌طور قطع نمی‌توان از آلرژی پرهیز کرد، برخی مکمل‌های طبیعی به ما کمک می‌کنند تا بهتر بتوانیم واکنش‌های آلرژیک را مهار کنیم.

گیاهانی که اثرگذاری بسیار قوی دارند، مانند بومادران، گل بید، همیشه‌بهار و سرخارگل. (به‌صورت دم‌نوش استفاده شود)

گیاهانی که تأثیر کمتری به‌نسبت گروه اول دارند ولی اثرگذارند مانند رزماری و بادرنجبویه. (به‌صورت دم‌نوش استفاده شود)

از خوردن ادویه‌جات، غذاهایی با طبیعت گرم و خشک و قرار‌گرفتن در هوای آلوده هم بپرهیزید و انواع سبزیجات، سبوس گندم، نان‌های سبوس‌دار، آش و خاکشیر را هم بیشتر مصرف کنید.

 

نوبرانه یعنی کم و تکرارنشدنی

بهار فصل نوبرانه‌ها هم هست که باید آن‌ها را به چند دسته تقسیم کرد.

میوه‌هایی که کال و ترش هستند مانند چغاله و گوجه‌سبز که معمولا طبع سردی دارند. این میوه‌ها را باید به مقدار کم و در دفعات محدود استفاده کرد. درضمن مصرف آن برای کودکان، سالمندان، زنان باردار و افراد سردمزاج هم محدودیت بیشتری دارد.

میوه‌های رسیده و شیرین مانند توت‌فرنگی، شاه‌توت، توت‌سفید، سیب گلاب و گرمک که سرشار از انواع ویتامین‌ و املاح معدنی هستند و خوردنشان به میزان کافی به همه توصیه می‌شود.

سبزیجات کوهی مانند ریواس، کنگر، ترشک، والک، پونه، موسیر و.... این سبزی‌ها به‌دلیل خودرو‌بودن، افزون‌بر عطر و طعم دلپذیری که به غذا می‌دهند، پرخاصیت‌اند و مصرف دارویی هم دارند. مصرف این سبزیجات هم هیچ محدودیتی ندارد.

 

تعدیل سلامت جسم و روح

خواب‌آلودگی و بی‌حالی، نشانه افزایش غلظت خون است و از‌آنجا‌که فصل بهار، فصل جوشش و تحرک خون در بدن است، لازم است خون را صاف و رقیق کنید تا حرکت آن در بدن بهتر شود. برای این منظور

﷯به سراغ ورزش‌های معتدل (آرام و طولانی‌مدت) مانند پیاده‌روی بروید.

﷯استحمام را در برنامه روزانه‌تان قرار دهید ولی با ملایمت.

﷯با استشمام بوهای خوش مانند گلاب، مغز و اعصابتان را تقویت کنید.

﷯حجامت را فراموش نکنید، به‌ویژه اگر دموی‌مزاج هستید.

﷯از خشم شدید و شادی ناگهانی و بسیار پرهیز کنید.

 

بهترین فصل برای حجامت

حتما می‌دانید که گلبول‌های قرمز خون ١٢٠‌روز بیشتر عمر نمی‌کنند و بعد از این مدت گلبول‌های جدید جایگزین آن‌ها می‌شوند. گلبول‌های مرده هم سرانجام راهی طحال و در آنجا تجزیه می‌شوند و قسمتی از آن‌ها به‌صورت آهن جذب بدن می‌شود و بقیه هم از‌طریق رگی به پشت کتف هدایت می‌شوند که بهترین راه برای خروجشان از بدن و رقیق‌شدن دوباره خون، حجامت است.

﷯حجامت به دو صورت تر و خشک انجام می‌شود که پزشک پس‌از معاینه و گرفتن شرح حال بیمار، یکی از آن‌ دو را توصیه می‌کند.

﷯معمولا حجم خون گرفته‌شده در 

حجامت تر بیشتر از ٧٠سی‌سی نیست. 

﷯ در حجامت خشک، مرحله خون‌گیری انجام نمی‌شود.

﷯ در طب‌سنتی‌ سن انجام حجامت از دو تا شصت‌سالگی است، درحالی‌که در طب اسلامی هیچ محدودیت سنی وجود ندارد.

﷯ حجامت نقش مکمل در دیگر درمان‌ها را دارد.

﷯ حجامت در درمان این بیمای‌ها بیشتر کاربرد دارد؛ چربی خون بالا، دیابت غیروابسته به انسولین، دردهای عضلانی، سردردهای عصبی و میگرن، بیماری‌‌های پوستی مانند آکنه، پسوریازیس، حساسیت‌های دارویی، غذایی و فصلی، اعتیاد به مواد مخدر، بیماری‌های انسدادی عروق کرونر، عوارض بعد‌از یائسگی، دیسمنوره(قاعدگی دردناک) و برخی بیماری‌های عفونی، هورمونی و غدد.

 

کلیدواژه ها
اشتراک گذاری
نظــر شـــما
نـــام پســت الکترونیــکی تصویـر امنـیتی