کد خبر : 97104
/ 12:28
فوت و فن تهیه لبنیات خانگی، ارزان و باکیفیت

کوکب خانم خانه خود باشید

این روزها دیگر کمتر خانه ای را می توان پیدا کرد که خانم خانه، خودش مایحتاج لبنی خانواده را تهیه کند؛ درحالی که تا همین سه دهه پیش، هر کدبانوی ایرانی برای خودش یک پا کوکب خانم بود.

کوکب خانم خانه خود باشید

شهرآرا آنلاین - سمیرا منشادی|  کوکب خانم را که به خاطر دارید؟ یکی از شخصیت های ماندگار کتاب های درسی در دوره ابتدایی؛ زنی پاکیزه و باسلیقه که با قدری شیر، کره، پنیر، ماست، خامه و کلی فراورده های لبنی خوشمزه درست می کرد و با همان ها هم از میهمانانش پذیرایی می کرد.

لبنیاتی که مادرهایمان درست می کردند، افزون بر سالم و طبیعی بودن، طعم ویژه ای هم داشتند که هیچ کدام از محصولات لبنی فعلی با همه افزودنی ها و طعم دهنده هایی که به آ ن ها اضافه می کنند، آن طعم و مزه را ندارند. بگذریم از اینکه روز به روز قیمت محصولات لبنی هم افزایش می یابد و همین موضوع، عاملی شده است تا خیلی ها لبنیات را به عنوان اولین گزینه از سبد غذایی خانوار شان حذف کنند، درحالی که اگر قدری وقت و حوصله به خرج دهیم و شیوه پیشینیانمان را درپیش بگیریم، شاید تا این اندازه خست در مصرف لبنیات نیاز نباشد. اگر حرف ما را تأیید می کنید ولی نمی دانید که باید از کجا شروع کنید و چه کاری برای تهیه مایحتاج لبنی خود انجام بدهید ، حتما بسته پیشنهادی امروز خانه زندگی را بخوانید.

 

ماست تازه

مواد لازم: شیر یک لیتر و ماست تازه ٣تا۴قاشق غذاخوری

ماست تازه از پرمصرف ترین دسرهای ما ایرانی هاست. برای اینکه یک ماست خوشمزه خانگی تهیه کنید، لازم است از لبنیاتی محلتان یک لیتر شیر فله ای (٢۶٠٠تومان) یا از نوع پاکتی پاستوریزه اش (٢۴٠٠تومان) بخرید. برای اینکه ماست غلیظ شود، شیر را حدود ١۵دقیقه بجوشانید تا ١٠-٢٠درصد آب آن تبخیر شود. بعد از جوشیدن شیر را کناری بگذارید تا دمای آن به حدود ۴٠درجه سانتی گراد برسد (حرارت شیر انگشتتان را نسوزاند.) حالا زمان آن رسیده که ٣تا۴قاشق ماست تازه به شیرتان اضافه کنید. بعد هم روی ظرف شیر را به مدت ٢ یا ٣ساعت با روانداز ضخیمی بپوشانید که دمای شیر پایین نیاید. بعد از بستن ماست، آن را به آرامی به یخچال منتقل کنید و بگذارید ٢۴ساعتی به همان حالت بماند.

چند نکته

دمای بالای شیر هنگام مایه زدن، تازه نبودن و میزان زیاد مایه ماست ، زمان تخمیر طولانی و کندی سرد شدن ماست پس از خروج از گرمخانه باعث ترش شدن ماست می شود.

اگر ماست شل بود، آن را داخل ظرف دیگری که پر از آب درحال جوش است، قرار بدهید و بگذارید برای ١٠ تا ١۵ دقیقه بجوشد.

قیمت ٩٠٠گرم ماست تولید شده ٢هزار و ۶٠٠ تومان خواهد شد. 

 

ماست چکیده

مواد لازم: ماست تازه یک لیتر و مقداری نمک

ماست تازه را به همان شیوه ای که گفتیم، تهیه کنید. بگذارید ماست چند روزی بماند تا کمی ترش مزه شود. پارچه نخی نازک تمیزی روی آبکش پهن کنید و زیر آبکش ظرف گودی قرار دهید. ماست تازه را درون پارچه بریزید. لبه های پارچه را جمع کنید و گره بزنید و اجازه بدهید آب ماست گرفته شود. بعد کمی نمک به آن بزنید و ماست را داخل یخچال نگهداری کنید.

چند نکته

غلظت ماست چکیده، بستگی به زمان آبگیری آن دارد؛ هرچه زمان بیشتری طول بکشد، ماست سفت تر خواهد شد.

برای تهیه ماست چکیده طعم دار می توانید از انواع سبزیجات مانند موسیر، نعنا، پونه، ریحان و شوید و میوه ها مانند توت فرنگی، هلو و آناناس استفاده کنید.

قیمت ۵٠٠تا ۶٠٠گرم ماست چکیده تولید شده ٢هزار و ۶٠٠ تومان خواهد شد. 

 

پنیر

مواد لازم: شیر یک لیتر و ماست۴ قاشق غذاخوری

برای اینکه پنیر خانگی خوشمزه ای داشته باشید، کافی است شیر را درون قابلمه بریزید و روی حرارت قرار بدهید تا به جوش آید. بعد حرارت را کم و ماست را به آن اضافه کنید . شیر را در همان حالت حدود ٧دقیقه به هم بزنید تا کاملا بریده بریده شود. سپس پارچه نازکی را روی آبکش قرار بدهید و شیر را درون آن بریزید. لبه های پارچه را به سمت بالا برگردانید و گره بزنید تا دلمه های ماست جمع شوند. در آخر هم جسم سنگینی را به مدت ۴ تا ۵ ساعت روی دلمه ها قرار بدهید تا آب آن به طور کامل خارج شود. حالا می توانید پنیر را برش بزنید و در آب نمک با غلظتی مناسب بخوابانید و درون یخچال نگهداری کنید.

چند نکته

پنیر را می توان به روش های مختلف تهیه کرد. به طورمثال به جای ماست می توان ٣قاشق سرکه به شیر اضافه کرد یا از مایه پنیر (یک لیتر شیر + یک دوم قاشق چای خوری مایه پنیر) و قرص پنیر استفاده کرد.

هنگام جوشاندن شیر برای اینکه ته نگیرد به ازای هر لیتر شیر، یک هشتم قاشق چای خوری شکر یا نمک به آن اضافه کنید.

اگر مایلید پنیرتان طعم دار بشود، آن را ۶ ساعت در دستمال آغشته به اسانس دلخواهتان قرار دهید.

برای نگهداری طولانی مدت پنیر هم می توان آن را در آب ماست نگهداری کرد.

قیمت ٢٠٠گرم پنیر تولید شده ٢هزار و ۶٠٠ تومان خواهد شد. 

 

کره و کشک

مواد لازم: ماست تازه یک لیتر و مقداری نمک

کشک هم از آن خوراکی های پرطرفدار است که طعم های مختلفی دارد. برای تهیه کشک خانگی نیاز به ماست خانگی دارید. پس اول ماست را تهیه کنید، بعد آن را در دمای محیط قرار بدهید تا ترش شود. ماست را با کمی آب مخلوط کنید تا یک دوغ غلیظ داشته باشید. حالا آن را درون یک ظرف استوانه ای دردار بریزید و مانند مشک تکانش بدهید تا حسابی یکدست شود. این تکان ها سبب می شود کره از دوغ جدا شود. برای اینکه کره از دوغ زودتر جدا شود، از چند تکه یخ استفاده کنید. کره را جدا کنید و برای صرف در وعده صبحانه درون یخچال بگذارید و دوغ را درون قابلمه ای بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید و هرازگاهی آن را هم بزنید تا حرارت به طور یکنواخت به همه قسمت های آن برسد. زیر شعله گاز را خاموش کنید تا املاح و آب از هم جدا شوند. بعد از اینکه دمای مایع پایین آمد، آن را درون کیسه پارچه ای بریزید تا آب آن خارج و شبیه ماست چکیده شود. حالا به آن نمک اضافه کنید و با دست هایتان به هر شکلی که خواستید، فرم بدهید. کشک های تازه را در مقابل آفتاب قرار بدهید تا کاملا خشک شوند. یادتان باشد گاهی آن ها را پشت و رو کنید تا کاملا خشک شوند.

چند نکته

هرچه شیر شما پرچرب تر باشد، میزان کره تولیدی بیشتر خواهد شد.

اندازه کشک ها بعد از خشک شدن تقریبا نصف می شود؛ پس در زمان شکل دادن، آن ها را خیلی کوچک نگیرید.

قیمت یک بسته کره ۵٠گرمی یا ٢٠٠گرم کشک بازاری حدود ٢هزار و٣٠٠تومان است، درحالی که شما همین مقدار را با قیمت یک لیتر شیرتان تهیه می کنید. 

 

قره قروت

مواد لازم: آب ماست ترش یا پنیر

قره قروت آخرین محصولی است که می توانید از مازاد لبنیاتتان تهیه کنید. برای این منظور به آب ماست ترش، کشک یا پنیری نیاز دارید که پیش از این تهیه کرده اید. آب به جامانده را از صافی رد کنید و روی حرارت بگذارید تا به جوش آید، سپس شعله را کم کنید و گاهی آن را هم بزنید تا کاملا غلیظ و به رنگ قهوه ای شود. شعله را خاموش کنید و بگذارید قدری سرد شود. سپس آن را درون بشقاب گودی پهن کنید تا سفت شود. در آخر هم می توانید آن را به شکل دلخواه برش بزنید.

یک نکته

قیمت قره قروت خانگی برای شما رایگان خواهد بود، درحالی که برای هر ١٠٠گرم بازاری آن باید ۵هزار تومان بپردازید. 

 

دوغ گاز دار

مواد لازم: ماست ترش ٣٠٠گرم، آب ٧٠٠گرم و قند چند حبه

ماست ترش شده را حسابی هم بزنید تا بُراق شود. بعد به اندازه دو برابر ماست به آن آب و به هر اندازه ای که دوست داشتید، نمک اضافه کنید. برای اینکه دوغ گازدار شود داخل آن دو حبه قند بیندازید و در ظرف دوغ را محکم ببندید. دوغ را تا یک ربع محکم تکان دهید. بعد به مدت یک هفته در هوای آزاد نگهداری کنید تا کاملا ترش و گازدار شود.

چند نکته

برای خوش طعم تر شدن دوغ می توانید به آن مقداری پودر موسیر، عرق نعنا و کاکاتی اضافه کنید.

به هیچ وجه برای گازدار شدن دوغ از تعداد قند بیشتری استفاده نکنید، چون جواب عکس خواهید گرفت.

قیمت یک لیتر دوغ گازدار تولید شده ٨۵٠ تومان خواهد شد. 

 

کلیدواژه ها
اشتراک گذاری
نظــر شـــما
نـــام پســت الکترونیــکی تصویـر امنـیتی