شهرآرا آنلاین - سعید شجری| همهچیز عادی است. عادی است، نه به این معنا که اوضاع خوب و قیمتها بر وفق مراد است، بلکه به این معنا که تخلف تازهای نمیبینیم. انگار کسی حال و حوصله حرف زدن از سوژه تکراری گرانی را ندارد. هرکس به قدر جیبش -و شاید نه به اندازه نیازش- خرید میکند و خلاص، بدون چانه زدن و غرولند. کیسههای خریدی که میبینیم اینطور نشان میدهد. توصیف بازار ارزاق عمومی در آستانه ماه رمضان از این قرار است: گران و فراوان.
مهمان ویژه سفره افطار
بازار مصلی مثل دیگر بازارهای خرید شهر، این ماهها میان شلوغی و کسادی در نوسان بوده است. گاهی مانند انتهای تابستان و اوایل پاییز پارسال، غلغله جمعیت را تجربه کرده و گاهی مانند روزهای پس از ترکیدن حباب دلار به قول کاسبجماعت، مگسپَران بوده است. حال این روزهای بازار، شبیه هیچکدام نیست؛ چیزی است بینابین ایندو. تفاوت کوچک این روزهای بازار با هفتهها و ماههای پیش، اقبال به مغازههای خرمافروشی است. اینجا قیمت خرما به آن خرابی که در برخی رسانهها گفته میشود -مثل نرخ هفتادهزارتومانی که برای خرمای پیارم اعلام شد- نیست اما با نرخی که نایبرئیس انجمن خرمای ایران گفته است نیز تفات فاحشی دارد. علیمحمد صمیمی قیمت خرید خرما در نخلستان را کیلویی ۴٠٠٠ تومان اعلام کرده است. طبق معمول بُرد را دلالانی کردهاند که خرما را قبلا از کشاورز خریدهاند و برای این روزها انبار کردهاند. خبری از اعلام نرخ مصوب نیست و به نظر میرسد که عرضه و تقاضا قیمتها را تعیین میکند. اگر قصد خرید دارید، قیمت تعدادی از انواع پرتقاضای خرما از این قرار است: پیارم ۵٠ هزار تومان، کبکاب درشت ٣٠ هزار تومان، رطب رسمی ٣٠ هزار تومان، خارک ٢٠ هزار تومان، مضافتی فله ١۶ هزار تومان و زاهدی ١۵ هزار تومان.
بازگشت تدریجی پروتئینها
قیمت مرغ و تخممرغ همچنان رو به کاهش است. بماند که این قیمتها چه بر سر تولیدکننده میآورد، اما مصرفکننده لااقل میتواند از این فقره تا اطلاع ثانوی آسودهخاطر باشد. قیمت مرغ از هفته پیش تا الان کیلویی ١٠٠٠ تومان کاهش پیدا کرده و به ١٠ هزار و ۶٠٠ تومان رسیده است. سقوط قیمت تخممرغ، سرعت ملایمتری دارد، شاید به دلیل رفع ممنوعیت صادرات آن در سهشنبه هفته پیش. تخم مرغ در سطح شهر کیلویی ٧٢٠٠ تا ٧۵٠٠ قیمت میخورد اما همانطور که انتظار داشتیم در مراکز پرفروش مثل بازار مصلی، تا ۶٨٠٠ تومان نیز پیدا میشود. قیمت گوشت قرمز نیز با اوایل ماه جاری تفاوت چندانی نداشته است. ابتدای اردیبهشت و با اعلام رسمی توقف واردات با ارز چهارهزارودویستتومانی، قیمت ران گوسفندی از کانال ٩٠ هزار تومان به ١٠٠ هزار تومان بازگشت. گوساله بدون چربی نیز همین حدود افزایش قیمت را نشان داد و از ٨٠ به ٩٠ هزار تومان رسید.
محرومان ارز دولتی
بعد از حذف ارز دولتی برای واردات گوشت قرمز، خبر تسری این تصمیم به حبوبات و چای نیز از سوی معاون وزیر جهاد کشاورزی اعلام شد. برخلاف واکنش تند بازار گوشت قرمز به این تصمیم، بازار حبوبات و چای تا این لحظه واکنش خاصی نشان نداده است. به عبارت دیگر، نفع واردات با ارز دولتی در سطح عرضه آنچنان نبود که حالا خبر حذف آن، اتفاق خاصی را رقم بزند. برخی برندهای چای در بازار موجود نیستند، بااینحال در گشتوگذارمان کمبودی حس نکردیم. بررسیهای ما نشان میدهد قیمت چای از اسفند پارسال تا الان حدود ١۵ درصد رشد داشته و به طور مثال، قیمت سیلان -به عنوان یکی از انواع پرطرفدار- را به کیلویی ٧٠ هزار تومان رسانده است.
حبوبات که دیگر قلم محروم شده از فهرست اختصاص ارز یارانهای است نیز -دستکم در بازار مصلی- تفاوت آنچنانی با نرخهای سازمان صمت ندارد، البته به جز لوبیای قرمز که باید کیلویی ۶٧٠٠ باشد اما بین ٩٠٠٠ تا ١٠ هزار تومان فروخته میشود. اگر قصد خرید حبوبات دارید احتمالا این فهرست به کارتان میآید: عدس درشت ٧٠٠٠ تومان، نخود ٨٠٠٠ تومان، لوبیای شمالی ١٠ هزار تومان، لپه ١١ هزار تومان و ماش ١۶ هزار تومان.
«نداریم» پاسخی بود که از فروشندههای متعدد شنیدیم، حتی آنها که در فروش شکر، قدیمی هستند و اکنون فروشگاههایشان را با قند، نبات و آبنبات پر کردهاند. برخی از آنها به فروشگاههای زنجیرهای راهنماییمان کردند و در پاسخ به اینکه چرا شکر ندارید به بازی برخی فروشندهها با قیمت شکر اشاره کردند که در نهایت مسئولان دولتی را مجاب کرد برای عرضه شکر با نرخ مصوب ٣۴٠٠ تومان، شبکه توزیع تعریف کند. یکی از فروشندهها که از این تصمیم ناخشنود به نظر میرسد اعتراف صادقانهای میکند: اگر شکر را من بفروشم برایتان درمیآید ٨٠٠٠ تومان، اگر به نرخ دولتی میخواهید از فروشگاههای بزرگ به نرخ دولتی بخرید.
قیمت قند و آبنبات معمولی هم تفاوتی ندارد. پنجکیلوییاش بین ۴۵ تا ۴٨ هزار تومان به فروش میرسد.
کاهش نوسانها
اگر افزایش قیمت برنج در ماههای اخیر شما را به تعدیل سلیقه و تغییر نوع خریدتان از ایرانی مرغوب به پاکستانی و هندی مجاب کرده و اگر در آستانه ماه رمضان به خرید این قلم نیاز دارید، خبر تقریبا خوب این است که قیمت برنج با وجود تأثیر گرفتن از تورم، در ثباتی نسبی قرار دارد. هر یک از انواع برنج برندهای متنوع و قیمتهای متفاوتی دارد. برنج پاکستانی از ٨٠ هزار تا ١٢٠ هزار تومان قیمت میخورد. برنج هندی ارزانتر است و برند پرطرفدار آن بین ٧١ هزار تا ٧۵ هزار تومان فروخته میشود. تفاوت قیمت برای یک کالا از یک برند در فروشگاههایی به فاصله چندقدم، از تخلفات پرتکراری است که جز حوصله و دقت خریدار، راهی برای کشف ندارد.
از تمام کالاهای اساسی که گمان میکردیم به آنها نیاز دارید اسم بردیم، به جز روغن. نرخ مصوب آن برای پنجکیلویی جامد ۴٣ هزار تومان و برای نهصدگرمی مایع، ٧۴۵٠ تومان است. اگر مظنه بازار دستتان باشد با قدری پرسوجو میتوانید روغن را به نرخهای یادشده پیدا کنید، در غیر اینصورت پنجکیلویی جامد تا ۴٨ هزار تومان و روغن مایع با وزن یادشده ٨٢٠٠ تومان و بیشتر برایتان فاکتور میشود.
نکته آخر را از زبان بازرسان اصناف و سازمان صمت نقل میکنیم، اینکه اگر با تخلفی اعم از گرانفروشی، درج نکردن قیمت و امتناع فروشنده از دادن فاکتور مواجه شدید، بیخیال ماجرا نشوید و مراتب را با تلفنهای ١٢۴، ٣١٧٣٠١٢۴ یا سامانه پیامک ٣٠٠٠١٣۴١٢۴ و ٣٠٠٠٨١٢۴ در میان بگذارید.