شهرآرا آنلاین - وفایینیا و سرادار | بزرگ شدن شهرها و رشد شهرنشینی چالشهای مختلفی در زندگی ما به همراه داشته است. یکی از اصلیترین چالشهای ایجادشده تخریب محیط زیست و شاخصههای مرتبط با آن در کلانشهرهاست. شهرها امروزه با مسائل زیستمحیطی بسیاری از جمله توسعه بیش از اندازه صنایع و آلودگی ناشی از آنها، آلودگی هوا، نیاز به سیستمهای کارآمد دفع فاضلاب شهری، وجود مرکز عظیم دفن زباله درحومههای شهر و ... دستبهگریبان هستند. در چنین شرایطی، توجه به مؤلفههای محیط زیست به یکی از اصلیترین راهبردهای شهرهای هوشمند تبدیل شده است و برنامهریزان و مدیران شهری به دنبال روشهای هوشمندانه برای بهبود شاخصههای محیط زیستی هستند. استفاده از روشهای سنتی در این زمینه قاعدتا نمیتواند پاسخگوی نیازهای فعلی شهرها باشد. به همین دلیل، در خیلی از شهرهای هوشمند دنیا سعی میشود از ظرفیت استارتآپها در خلق روشهایی جدید برای بهبود محیط زیست استفاده شود. در همین زمینه در شهر ما نیز از چهارشنبه هفته گذشته دانشگاه فردوسی میزبان استارتآپویکند «محیط زیست مشهد» بود. در این رویداد کارآفرینی سهروزه که با حمایت سازمان مدیریت پسماند شهرداری، مرکز نوآوریهای شهری و مرکز پژوهشهای شورای شهر برگزار شده بود، دانشجویان و کارآفرینان علاقهمند به این حوزه گرد هم آمدند تا ایدههای خود را در زمینه محیط زیست مطرح کنند و با تیمسازی و گذراندن دورههای آموزشی در این ٣ روز، بتوانند استارتآپهایی را به منظور حل مشکلات محیط زیست در مشهد به وجود آورند.
تکمیل چرخه تفکیک زباله به کمک ایدههای نو
این رویداد که میتواند مشکلات بسیاری از مدیریت شهری در حوزه پسماندها را به کمک نوآوری استارتآپها حل کند، مورد حمایت و توجه معاونان و مدیران شهرداری نیز قرار گرفت. در اختتامیه این رویداد شهریار آلشیخ، معاون برنامهریزی و بودجه شهرداری مشهد، با بیان اینکه محیط زیست یکی از مهمترین موضوعات و چالشهای مشترک انسانها در سراسر دنیاست افزود: محیط زیست یک چالش تاریخی و مؤثر در زندگی ماست. اقلیمشناسان نظریهای با نام «۲۵ درجه» دارند که بر اساس آن، زمین در ۴۰۰۰ سال گذشته در مداری بیستوپنجدرجهای حرکت داشته است و این حرکت باعث تغییرات اقلیمی در بازههای زمانی مختلف میشود، اما در چند دهه اخیر، انسان با فعالیتهایش اثرگذاری شدیدی بر این تغییرات داشته است. مثلا کاری که ما با منابع آبی خود و استفاده از آن انجام دادهایم آسیبهای جبرانناپذیری در پی داشته است. تغییر این شرایط نیازمند گرفتن تصمیماتی دشوار است.
آلشیخ با اشاره به اینکه چرخه بازیافت در مشهد از ۲۰ سال پیش آغاز شده است گفت: با اینکه فرایند تا الان خوب پیش رفته است، این چرخه کامل نیست. چرخه تفکیک زباله در شهر مشهد نیازمند ایجاد ساز و کارهای ویژه دیگری است و برای دسترسی و ایجاد آنها، به ایدههای جدید و کارهای نوآورانه استارتآپها نیاز داریم. بسیاری از شهرداریها در دنیا برای حل مشکلات محیط زیستی خود از استارتآپها کمک گرفتهاند. ایجاد یک کسب و کار نوآورانه در زمینه محیط زیست علاوه بر کمک به حل مشکلات با شیوههای نوین، باعث درآمدزایی استارتآپها از این حوزه میشود. همین مسئله باعث میشود حل مسئله از این روش پایدار باشد.
آلشیخ به حمایتهای شهرداری از این استارتآپها هم اشاره کرد و گفت: ما در شهرداری کل پایگاه دادههای خود را به صورت باز در اختیار کسب و کارها قرار میدهیم تا بتوانند از این اطلاعات برای کمک به کار خود استفاده کنند. همچنین ظرفیتهای مرکز نوآوری شهری و شتابدهندههای حاضر در این مرکز هم در اختیار افراد دارای ایده قرار دارد تا بتوانند کسب و کار خود را زودتر و بهتر راهاندازی کنند.
درهای سازمان مپ به روی استارتآپها باز است
کریمیان، مدیر عامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری مشهد، نیز با بیان اینکه چرخه پسماند به مدیریت اصولی و استفاده از فناوری نیاز دارد اظهارکرد: با توجه به این مسئله، ما در سازمان مپ توجهی جدی به نظرات و ایدههای نوآورانه برای تغییر در روشهای کار خود داریم تا مدیریت پسماند شهری را با روش جدید و با کمترین آسیب به محیط زیست انجام دهیم. او با اشاره به اینکه این رویداد در سال ۹۸ برای اولین بار و با همکاری مشترک مدیریت شهری و سازمانهای مردمنهاد حوزه محیط زیست برگزار شده است گفت: در سالهای گذشته اقدامات فراوانی به منظور بهبود چرخه پسماند انجام دادهایم اما با پیشرفتهای فناوری در این سالها، این کار میتواند بهتر انجام شود. ایدههای خوب استارتآپها در این زمینه میتواند به بهبود فرایند انجام این کار منجر شود. ما هم با همکاری مرکز نوآوری شهری، این رویداد را برگزار کردیم تا بتوانیم از ایدههای کارآفرینان در زمینه محیط زیست استفاده کنیم. بدانید درهای سازمان مپ به روی استارتآپها باز است و ما آمادهایم حمایتهای لازم را انجام دهیم تا از ایدههای کارآفرینان در سازمان مپ استفاده کنیم.
در حوزه محیط زیست با کمبود ایدهپردازی روبهرو هستیم
مهدی زارعی، مدیرعامل سازمان فرهنگی شهرداری، از دیگر مسئولان حاضر در این رویداد بود. او با بیان اینکه در حوزه محیط زیست با کمبود ایدهپردازی روبهرو هستیم و تاکنون رویداد ایدهپردازی به این شکل در مشهد نداشتهایم خاطرنشان کرد: اجرای ایدههایی که از دل این رویداد و برنامههای مشابه بیرون میآید میتواند اتفاقات خوب و مثبتی در حوزه محیط زیست رقم بزند.
معضلهای فعلی که جامعه ما با آنها روبهروست حاصل نبود ایدهپردازی و فرهنگسازی در نسلهای گذشته است. به همین دلیل، ما در سازمان فرهنگی شهرداری مشهد در حوزه محیط زیست و توسعه فرهنگ آن تاکنون اقدامات خوبی انجام دادهایم و در تلاشیم به کمک استارتآپها، در آینده اقدامات بیشتری هم انجام دهیم. البته در حوزه پسماند و فرهنگسازی آن، مشهد از شرایط مطلوبی در کشور برخوردار است اما با کمک ایدههای استارتآپی، امیدواریم بتوانیم شاهد ارتقای بیشتر دانش محیط زیستی و فرهنگ شهروندی در زمینه محیط زیست باشیم.
استارتآپهای سبز وارد میشوند
در این رویداد ١٠ تیم جوان و خلاق برای پرورش ایدههای خود طی ٣ روز تلاش کردند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
والگو: این تیم نرمافزاری در نظر گرفته است که در آن، به صاحبان کارخانههای صنعتی و کسبوکارهایی که به دلیل مشکلات آلایندگی با مشکل مجوز و پلمب شدن روبهرو هستند، راهکارهای محیط زیستی ارائه میدهد و آنها را به سازمانهای مردمنهاد محیط زیستی متصل میکند.
گرینوب: ارائه راهکارهای جدید برای استفاده از بستهبندیهای گیاهی و تجزیهپذیر به جای پلاستیک و کاغذ در بازار ایده اصلی تیم گرینوب بود.
بازیافت شیرآبه: این تیم خلاق به دنبال ساخت دستگاهی فناورانه است که به کمک آن زبالههای فشرده را خشک میکند و مانع از ایجاد شیرآبه زبالهها میشود.
سیر شو: ایده جالب این تیم ارائه نرمافزاری برای فروش غذاهای فروشنرفته رستورانها پس از پایان زمان کاری آنها با قیمت پایینتر است. بدین صورت، دیگر از تبدیل غذا به زباله جلوگیری میشود.
آب خاکستری گیشنیز: تیم گیشنیز میخواهد مخزنی در کف سینکهای آشپزخانهها ایجاد کند تا آبهای هدر رفته حاصل از شستوشوی میوه و سبزی و موارد غیرشیمیایی در آن جمعآوری شود و دوباره مورد استفاده قرار بگیرد.
لارو سایکل: این تیم میخواهد با استفاده از یک نوع لارو مخصوص کمپوست زبالهها در زمان خیلی کوتاه زباله را کمپوست و خروجی آن را به غذای دام تبدیل کند.
بازی گریبز: افراد مختلف بهخصوص کودکان قرار است در این بازی احترام به محیط زیست را بیاموزند و با نکات مختلف برای حفظ و نگهداری آن آشنا شوند.
اتو تکس: این تیم میخواهد با ارائه سامانهای هوشمند در حوزه خدمات خودروی مانند کارواش، تعمیرات، عوارض خودرو و ... پرداختها و صدور قبوض به صورت الکترونیکی انجام شود تا در مصرف کاغذ صرفهجویی گردد.
اسپرت انرژی: ایده این تیم نیز ارائه نرمافزاری برای آموزش ورزش همگانی و علاقهمند کردن شهروندان به ورزش با دادن جوایز به کاربران بر اساس میزان فعالیتشان بود.
جیبی: این تیم نیز قصد دارد با استفاده از سطلزبالههای هوشمند شهروندان را به تفکیک زباله تشویق کند و در ازای آن، طرحهای تشویقی برای آنها ارائه دهد.