شهرآرا آنلاین - این بخش از ستون «صدای مشاور» مربوط به سؤالاتی است که شاید دغدغه تعداد بسیاری از شهروندان مشهدی بوده و درباره آن نیز پروندههای زیادی هم در محاکم قضایی تشکیل شده باشد موضوع هایی مانند اجاره، نفقه، مهریه، ارث و ضمانت که سمیه شفیعی، وکیل پایه یک دادگستری و مدرس دانشگاه به پرسش های شما پاسخ گفته است.
فردی سرقفلی مغازهای را در آذرماه سال ١٣٧٨ از مالک وقت خریداری کرده و مرتکب تخلفاتی مثل واگذاری مغازه به غیر بدون مجوز نموده، شغل را تغییر داده، اجاره را تعدیل نکرده، در ١٠سال گذشته هیچگونه اجارهای به مالک جدید نپرداخته است و قرارداد اجاره نیز در سال١٣٨١ منقضی گردیده و تمدید نکرده است. حال مالک دادخواست تخلیه مغازه را داده است، آیا سرقفلی و حق کسب و پیشه به مستأجر متخلف و یا مستأجر متصرف تعلق میگیرد؟
اگر در زمان عقد اجاره ذکر شده باشد که مستأجر حق انتقال ندارد و نمیتواند ملک را به شخص دیگری اجاره دهد، صاحب ملک حق فسخ دارد. با توجه به ماده ۴قانون روابط
موجر و مستأجر سال٧۶ با تمام شدن مدت اجاره، مالک میتواند درخواست تخلیه ملک را بدهد و اگر خساراتی به ملک وارد شده باشد یا اجاره بها پرداخت نشده باشد، درخواست مطالبه ضرر و زیان و اجرتالمثل را به دادگاه تقدیم کند. همچنین طبق تبصره ٢ ماده ۶ قانون روابط موجر و مستأجر سال٧۶ در صورتی که مستأجر سر قفلی پرداخت کرده باشد، حق مطالبه سر قفلی به قیمت روز را دارد.
در دوران عقد چرا نصف نفقه به زن تعلق نمیگیرد؟ همچنین چرا نفقه با توجه به توانایی مرد تعیین نمیشود؟
با توجه به صراحت ماده ١١٠٧ قانون مدنی در تعیین نفقه زوجه، وضعیت زن از قبیل مسکن، لباس و ... ملاک میباشد و نه وضعیت مالی مرد. همچنین طبق ماده ١١٠۶ قانون مدنی، در عقد دائم نفقه زن برعهده شوهر بوده و اگر زوجه دوشیزه باشد میتواند تا زمانی که مهریهاش پرداخت نشده، از همسرش تمکین نکند و مرد باید نفقه را پرداخت کند. چنانچه زن دوشیزه نباشد در صورت عدم تمکین زن، نفقهای به او تعلق نمیگیرد.
اگر مادر در زمان زنده بودن خانه را به یکی از پسرانش بدهد و همه برادرها امضا کنند و نوهها هم به عنوان شاهد امضا کنند، آیا بعد از فوت مادر، برادرها میتوانند برای گرفتن ارث ادعایی داشته باشند؟ درحالیکه این پسر فرزندی نداشته باشد، آیا همسرش بعد از فوت شوهر از این خانه ارث میبرد؟
در صورتی که شخصی در زمان حیات ملکش را به یکی از فرزندانش بدهد یا به اصطلاح صلح کند، این فرزند مالک ملک میشود و بعد از فوت او هیچکدام دیگر از وراث نمیتوانند درباره این ملک ادعایی داشته باشند. طبق ماده ٩٠٠ قانون مدنی بعد از فوت شخص، در صورت نداشتن فرزند، همسر ایشان یک چهارم از اموالش را به ارث میبرد.
آیا اگر خانمی از ٣جا مهریه دریافت نماید مثلا همسر اول او مرده و در ازدواج دوم طلاق گرفته و در ازدواج سوم از همسرش مهریه مطالبه نموده، این امر سوءاستفاده از حق تلقی میشود یا کاملا شرعی و قانونی است؟
بله این مورد قانونی است و همانند شخصی است که از چند نفر طلبکار میباشد و هر یک از همسران مدیون او محسوب میشوند و باید به پرداخت دین خود اقدام کنند.
پدرم در ابتدای دهه ٩٠ ضامن یکی از دوستانش شد اما این فرد هیچکدام از مبالغ اقساط را پرداخت نکرد و وام از حساب پدرم کسر و تسویه شد، حالا اگر بخواهیم پول را از صاحب وام که فرار کرده بگیریم چه باید بکنیم؟
شخص ضامن باید به دادگاه دادخواست مطالبه وجه بدهد. دادگاه هم با بررسی اسناد و مدارک وام پرداخت شده و استعلام از بانک، شخص وام گیرنده را محکوم به پرداخت وجه میکند. بعد از قطعی شدن حکم، ضامن میتواند به توقیف اموال و در صورت نداشتن اموال به اخذ برگ جلب و ممنوعالخروج شدن شخص وام گیرنده اقدام کند.