شهرآرا آنلاین - زهرا اسکندریان | نمایندگان مجلس در نشست علنی دیروز شهرداریها را مکلف به قلع و قمع ساختوسازهای غیرقانونی در محدوده بافتهای تاریخی و فرهنگی کردند. این خبر خوبی بود که دیروز روی خروجی خبرگزاری خانه ملت قرار گرفت. دیروز مجلسیها در جریان بررسی طرح یک فوریتی حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی، فرهنگی و توانمندسازی مالکان و بهرهبرداری بناهای تاریخی و فرهنگی، با ماده ١١ این طرح موافقت کردند. بر اساس این ماده در رسیدگی به تخلفات ساختمانی املاک واقع در حریم آثار و محدوده بافتهای تاریخی فرهنگی، کمیسیونهای موضوع مواد ٩٩ و ١٠٠ قانون شهرداریها مکلفاند منحصرا قلع و قمع مستحدثات بدون پروانه یا مازاد بر پروانه ساختمانی صادرشده را در صدور رأی لحاظ کنند. این یعنی دیگر خبری از جریمه به جای قلع و قمع نیست و در صورتی که مصوبه مجلس ابلاغ شود، بسیاری از ساختوسازهای حریم بافتهای تاریخی باید تخریب شوند. همچنین در تبصرهای از این طرح آمده است شورای برنامهریزی و توسعه هر استان موظف است به نسبت اعتبارات اختصاصیافته به بافتهای تاریخی- فرهنگی هر شهر یا روستا موضوع ماده ٨ این قانون، اعتبارات مورد نیاز را برای ساخت و تجهیز فضاها و ساختمانهای عمومی و خدماتی در محدوده مصوب بافتهای تاریخی-فرهنگی آن شهر یا روستا از محل اعتبار توزیعی در سهم دستگاه ذیربط با اولویت تأمین کند.
آنطور که مسعود ایاز، مدیرکل نظارت بر ساختوسازها و کمیسیونهای ماده ١٠٠ شهرداری مشهد به شهرآرا گفته، در این مصوبه تأکید شده است در مواجهه با این موارد، جریمه صادر نشود و صرفا رأی به قلع و قمع صورت پذیرد.
او ادامه داد: اگر ساخت و ساز در حریم بافت تاریخی فرهنگی دارای سند باشد، برای پایانکار به کمیسیون ماده ١٠٠ مراجعه خواهد کرد. به همین خاطر، ضمانت اجرایی برای قلع و قمع وجود دارد. با این حال، اگر ملک فاقد سند باشد، ضمانت اجرایی آن کمرنگ خواهد شد.ایاز این را هم اضافه کرد که اگر بافت تاریخی با اهمیت بالایی باشد، شهرداری و میراث فرهنگی در صدد تخریب ملک فاقد سند برمیآیند و احتمالا قلع و قمع این املاک هم ایجاد میشود. به گفته او ساختوسازهای اطراف حرم به دلیل اینکه در حریم حرم (که یک بافت تاریخی فرهنگی است) قرار دارند، اگر پایانکار و مجوز نداشته باشند، احتمالا بعد از بررسی، قلع و قمع میشوند.
رئیس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای شهر مشهد با این حال اعتقاد دارد نباید حریم بافتها را گسترده در نظر گرفت. محمدهادی مهدینیا با بیان اینکه برخورد با تخلف اصل اساسی است و باید متناسب با خودش برخورد شود افزود: اگر قرار باشد محدوده حریم بافتهای تاریخی فرهنگی وسیع باشد، حجم زیادی از شهروندان را شامل میشود و به خاطر قلع و قمع موارد، اتلاف منابع کشور رخ میدهد.
او ادامه داد: هماکنون حریم حرم مطهر رضوی ١١٠٠ هکتار است که بیشتر آن بافتهای فرسوده به حساب میآید. اگر بر اساس این قانون قلع و قمع رخ دهد، در اجرا تعداد ساختوسازهای غیرقانونی افزایش مییابد.
به گفته او، اکنون که این قانون در مجلس تصویب شده است، میراث فرهنگی باید حریمها را بر اساس واقعیت در نظر بگیرد. این قانون باید به شکلی اجرا شود که هم مردم بتوانند تابع قوانین باشند و هم مدیریت شهری بتواند این مسیر را کنترل کند.
جریمه کارساز نیست
مرجان اکبری، معاون میراثی ادارهکل میراث فرهنگی خراسان رضوی هم اعتقاد دارد ساختوسازها در این محدودهها عموما دارای تخلفات هستند و در مسیر کمیسیون ماده ١٠٠ قرار میگیرند. او با بیان اینکه در حال حاضر ٢۶٠٠ هکتار از مشهد بافت تاریخی شناسایی شده است، افزود: همیشه برای تخلفات ساختمانی جریمه در نظر گرفته میشود اما این موضوع برای ساخت و سازهای غیرقانونی در بافتهای تاریخی اصلا کارآمد نیست. حالا با مصوبه مجلس، کمیسیون ماده ١٠٠ به تخلفات ساختمانی در حریم بافتهای تاریخی، صددرصد رأی تخریب میدهد. این ماده قانونی دیروز با ١۴٢ رأی موافق، ٢۴ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ٢١۴ نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.