شهرآرا آنلاین - وزیر امور خارجه آلمان، روز گذشته، بهعنوان اولین مقام ارشد برجامی، بعداز توقف برخی تعهدات در این توافق بینالمللی و تعیین ضربالاجل ازسوی کشورمان، به تهران آمد. هایکو ماس، پیشاز سفر به تهران به عراق رفته و در آنجا از آنچه در خاورمیانه میگذرد ابراز نگرانی کرده و گفته بود حفظ برجام، ارزش تلاش دارد. ازآنسو مقامات ایرانی از بدعهدیها و وعدههای سرسری طرفهای باقیمانده برجام بهویژه اروپاییها بهشدت ناراحتاند. اینها مقدماتی بود تا روز گذشته تهران، روز داغی برای دیپلماسی کشور باشد. این چالش حتی به نشست خبری وزیر امور خارجه هم کشیده شد. درجریان نشست خبری مشترک وزیران امور خارجه ایران و آلمان، یک خبرنگار ایرانی با اشارهبه سخنان هایکو ماس که گفته بود آلمان بهدنبال کاهش تنش در منطقه است، آن را مغایر با موضوع فروش مرتب سلاح به کشورهای منطقه دانست. این خبرنگار همچنین به سابقه فروش سلاح شیمیایی به صدام درجریان جنگ هشتساله ایران و عراق هم اشاره کرد. اما هایکو ماس از پاسخ دقیق به این سؤال خودداری و تصریح کرد: تنش در منطقه خاورمیانه وجود دارد. این تنش خطرناک است و کشورهای منطقه و خارج از منطقه ازجمله آلمان تلاش میکنند که تنش کاهش پیدا کند.
البته اینکه در سفر دیروز، فیشر رئیس آلمانی سازوکار اینستکس نیز وزیر خارجه آلمان را همراهی کرد، میتواند نشان از حرکتی مثبت برای آغاز اجرای این سازوکار باشد.
محمدجواد ظریف پساز مذاکره با همتای آلمانیاش در نشست خبری مشترک، گفتوگوهای خود با همتای آلمانیاش را جدی، صریح و طولانی عنوان کرد و گفت: هدف ایران و اروپا، حفظ برجام و جلوگیری از تنش در منطقه است. او تنش جدید در منطقه را نتیجه جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران دانست که شخص آقای ترامپ آن را اعلام کرد و گفت که در جنگ اقتصادی با ایران هستیم. وی تأکید کرد: تنها راه کاهش تنش در منطقه، توقف این جنگ اقتصادی است.در این نشست هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، نیز گفت: امروز صحبتهای فشردهای درباره برجام داشتیم. تلاش میکنیم به تعهدات خود در برجام عمل کنیم؛ البته معجزه هم نمیتوانیم بکنیم. وی تأکید کرد که حفظ برجام درصورتی امکانپذیر است که تمام طرفها به تعهداتشان پایبند باشند. آلمان و اتحادیه اروپا سعی میکنند نبود آمریکا در برجام را جبران کنند و باعث حفظ برجام شوند، ولی ما این مسئله را که چون یک طرف تعهداتش را کاهش داده است طرف دیگر هم تعهداتش را کاهش دهد، نمیپذیریم.
جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران به نفع هیچکس نیست
در جریان این سفر وزیر امور خارجه آلمان عصر دیروز با رئیسجمهور کشورمان دیدار و گفتوگو کرد. بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاستجمهوری، حجتالاسلاموالمسلمین حسن روحانی در این دیدار گفت: اراده جمهوری اسلامی ایران بر توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با کشورهای اتحادیه اروپا بهویژه آلمان است. رئیسجمهوری تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هرگز با اعمال تحریم و فشار در بنبست قرار نگرفته و نخواهد گرفت و اگر کشورهای اروپایی، معتقدند که برجام به نفع مناسبات ایران و اتحادیه اروپا و توسعه صلح، ثبات و امنیت منطقه است، باید سریعتر برای حفظ آن تلاش کنند و اقدامات عملی و جدی داشته باشند. روحانی با اشاره به تلاشهای ایران برای برقراری ثبات و مبارزه با تروریسم در منطقه و بهویژه افغانستان، عراق و سوریه، اظهار کرد: ایران همواره در توسعه و تقویت ثبات و امنیت منطقه، تأثیرگذار بوده و نقشآفرینی مثبتی داشته و امنیت امروز منطقه مرهون تلاشهای ایران است. رئیسجمهوری با بیان اینکه توسعه ثبات و امنیت در منطقه یکی از آثار برجام بهعنوان توافقی است که پس از ۱۲ سال تلاش، کوشش و مذاکرات متعدد، حاصل شده است، خاطرنشان کرد: آمریکا با خروج یکجانبه از برجام توافقات ۷ کشور مذاکرهکننده و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را زیر پا گذاشت و اقدامات تروریستی را در منطقه آغاز کرد، اما متأسفانه دراینراستا شاهد عکسالعمل مسئولانه و مناسبی ازسوی اروپا در قبال آمریکا نبودیم.
روحانی تصریح کرد: جنگی که آمریکا یک سال است علیه ایران آغاز کرده، هرگز به نفع هیچکس نخواهد بود و ملت ایران هم در این مدت ثابت کرده که در برابر فشارها و زورگوییها مقاومت خواهد کرد.
رئیسجمهوری ادامه داد: ایران باوجود آنکه میتوانست پس از خروج آمریکا از برجام براساس ماده۳۶ این توافق عکسالعمل نشان دهد، اما یکسال صبر کرد. از اروپا انتظار داریم تا دربرابر تروریسم اقتصادی آمریکا علیه ملت ایران ایستادگی و مقاومت کرده و به تعهدات خود در برجام عمل کند.
رئیسجمهوری با بیان اینکه اقدام آمریکا در جلوگیری از واردات مواد غذایی و دارویی به ایران برای اعمال فشار بر مردم و درراستای تصمیم آنها برای ایجاد ناامنی در منطقه است، تأکید کرد: امنیت منطقه هرگز با اعمال فشار و تحریم ملت ایران حاصل نخواهد شد.
روحانی افزود: برای اداره کشورمان در هر شرایطی برنامهریزی کردهایم، اما معتقدیم هنوز فرصت نجات این توافق وجود دارد و اتحادیه اروپا میتواند در این مسیر نقشآفرینی مثبتی داشته باشد.
وزیر امور خارجه آلمان نیز در این دیدار با ابراز نگرانی از افزایش تنشها در منطقه بهواسطه تحرکات خارج از منطقه، گفت: ما و اتحادیه اروپا بهدنبال کاهش تنشها در منطقه هستیم و دراینراستا از هیچ تلاشی دریغ نخواهیم کرد. هایکو ماس خروج یکجانبه آمریکا از برجام را اقدامی اشتباه و نادرست قلمداد کرد و افزود: آلمان با سیاستهای آمریکا علیه ایران اختلافنظرهای زیادی دارد و تلاش میکند تا با همکاری دیگرکشورهای اروپایی برجام را حفظ کند.